bugün

kurtuluş savaşı gerçekte yoktur

ataturk'e nerden saldırcaklarını şaşırmışların bi başka yaran gotunden anlamasıdır. efendim, bir savaş olmuştur ve bu savaşın adı kurtuluş savaşıdır, bu savaş dünyadaki bütün kaynaklara bu isimle geçmiştir, düşük yoğunluklu veya değil ama ortada olan şey savaştır, insanlar ölmüş, bu kurtuluş savaşı atakları üzerine anlaşmalar yapılmış, hükümetler ve meclisler kurulmuştur. hede hödö zaten yoktu hedi büdünün zaten bu memleketi almak gibi bi derdi yoktu geriye sadece löhrekler kalmıştır bi avuç savaşılan falan gibi iddialar da oldukça komiktir, eğer kimsenin bu ülke üzerinde hiçbir hevesi yoktuysa, niye lozan'da o kadar kasıldık, niye anlaşma diye önümüze sevr'in müsveddesi geldi? eğer gerçekten sadece yunanlılarla savaştıysak ne sebeple kurtuluş savaşı anlaşmaların ve protokollerinin altında dünya kadar ülkenin imzası var? imzası var, çünkü onlar da bu savaşa taraftı. bakınız yazılı bir kaynaktır bu. ha kimisiyle sıcak çatışma yaşanmıştır, kimisi kendiliğinden çekilmiştir o kısmı bilemeyiz.

anlatılmaya çalışılan şey kurtuluş savaşına bahşedilen kahramanlık hikayeleriyse, eğer ortada sıfır ekonomiyle alınmış vatan toprağı varsa, ortada kahramanlıkta vardır, sonuçta her ülke, kendi bağımsızlık savaşını abartarak kahramanlık hikayeleriyle süsler. ama bu abartıların olması "kurtuluş savaşı" yoktur demek değildir, çünkü ortada anlaşmalar, kurulmuş bir ülke ve bir savaşın adının kurtuluş olması vardır.

şu meşhur paradigma olayına gelince de, okuduğumuzu gotumuzden anlamayalım, adamın orda anlatmak istediği şey bambaşka bi şey yani var olan bir savaş yoktur demiyor adam, kendi bilgisine ve yorumuna göre kurtuluş savaşının sonuçlarının ve çıkış sebeplerinin analizini yapıyor ve diyor ki "hayır, kurtuluş savası aslında kurtuluş savaşı değildi, çünkün x sebebinden ötürü". savaş gerçekte olmadı demiyor bazı denyolar gibi.
zaten adı üstünde kitap "paradigmanın iflası"; yani x sebepten yaptığınız şeyin sonucu yine x sebebe bağlandı, bu sefer emperyalizme kanalize oldunuz, kurtulmadınız.
kaynak diye alınan bu kitap zaten bir kemalizm eleştirisidir, adam çıkıpta olan bir savaşa ı ıh yok lan metriks hepsi öyle değil dememiştir ki.

o diil, ulan okuduğunuz-okumadığınız şeyin üstünden bi de ekstra anlatımla biz geçiyoruz üstünden. hayır bize böyle külfet olcaksa ya okumayın ya da okuduğunuz şeyi doğru dürüst anlatın ki millet atlılarla gazı alıp gelmesin valla billa ya.