bugün

insan ve toplum bilimleri

Türkiye’de ilk Işık Üniversitesi’ne açılmış bölüm lakin son zamanlarda Özyeğin’e de açılmış. Sanırım yurtdışındaki “general social sciences” bölümünün felsefe’yle de temas eden fazla geniş bir bölümdür.

Neden fazla geniş olmasının kötü olduğunun sebebini açıklamak gerekirse dünyamız artık birden fazla yönde kendini geliştirmiş insanlar istiyor malum. Lakin bu bölümler bir ondan bir şundan aha bir de bundan tarzı olduğu için dersler her şeye giriş seviyesinden öte bir derinlik katar mı ciddi soru işareti. Yani yüzey alanı olarak amerika kıtası ama derinlik olarak avustralya kıtası gibi düşünebilirsiniz. Amerika’da gss bölümleri lisans düzeyinde mezun olduktan sonra maaşı en düşük bölümler olarak gösteriliyor bu yüzden. Sosyal ve beşeri bilimlerde lisans düzeyi bir eğitim zaten her şeyi öğretemez ve yüksek lisansı zorunlu kılarken bu bölümlerde alacağınız lisans düzeyi eğitim yüksek lisans yapmak istediğiniz daldaki üniversitelerin kriterleri karşılamaya yetecek mi, ilk derste sudan çıkmış balığa mı döneceksiniz gibi zor sorular barındırıyor.

Eğer bunun getireceği yüzey alanının derinlikli bir halini yani Yedi özgür sanat (liberal arts) tarzı bir eğitim almak istiyorsanız bu bölümü okumak yerine gidip (bkz: Sabancı üniversitesi) gibi böyle bir eğitim veren üniversite okumak çok daha mantıklı.

Dolayısıyla pek önermem. Gidip Sosyoloji, Felsefe gibi daha geleneksel şeyler okumanızı öneririm bunlar yerine. Yine geniş bir alana hitap edeceksiniz, yine kariyer konusunda kısıtlanmayacaksınız. Ama Müfredatınız Derinlik konusunda çok daha iyi olacaktır. Bunun sayesinde “jack of all trades, master of none” sözünün karşılığı olmak yerine “jack of all trades, master of none, but better than a master of one” olabileceksiniz.

Umarım iyi eyyorlamışımdır.
© copyright 2005 - 2026