bugün

sadukiler

Kitap okuma etkinliklerine katıldığımda bazen o kadar yoruluyorum ki başımı bile kaldıramıyorum; bazen hiçbir şey yapmak istemiyorum, düşünmekten ve sorgulamaktan bir süreliğine uzaklaşmak istiyorum… Ama hepsi bu kadar. Bu yorgunluk geçtiğinde, ilk fark ettiğim şey ne kadar cahil, ne kadar eksik, ne kadar kusurlu olduğum oluyor. Dinler ve genel olarak hayat hakkındaki küçük, sınırlı algım önemli bilgilerle genişledikçe, kendi cehaletimle yüzleşiyorum ve geçmişteki hatalı sonuçlarımla yüzleşmekten korkmuyorum.

Eskiden Yahudiliğin Zerdüştlüğün etkisi altında ortaya çıktığını düşünürdüm. Bugün Yahudiliğin tamamen monist bir kültür olduğunu biliyorum. Eskiden isa Mesih'in hiç yaşamadığını varsayar ve onu bir tür ilahi efsane olarak hayal ederdim. bugün onun Katolik Kilisesi'nin bize sunduğu figür olmadığını, Nebukadnezar'dan Titus'a uzanan yüzyıllarca süren katliamlar ve tecavüzlerle şekillenmiş travmatik bir kişilik, bir tür panteist Helenistik Yahudi mesih-vaiz olduğunu biliyorum. (Hristiyanlar panteist olmayabilir, ancak kendisi açıkça öyleydi) Christos. Tobiadlar ile israil'e yerleşen Helenistik Semitik sentezinin halahik kökenli yerel varislerinden.

Yahuda'dan sonraki nesillerde, direniş ruhunun çöküşü, isa gibi travmatik kişilikleri besleyecek zemini çoktan hazırlamıştı. Sezar'dan sonra, Büyük iskender'in egemenliği, Helenizm aracılığıyla, entelektüel veya bilimsel olarak hiçbir şey üretmeyen, daha sonra Caligula gibi figürler tarafından gölgede bırakılan barbar bir Roma yönetimine yeni bir ivme kazandırdı. Siyasi emperyalizm aşamasından kültürel emperyalizm aşamasına geçtiler ve Makabilerden sonra yerel yönetimlerin isyanlarıyla boğuşan imparatorluk, isa'da çöküş sürecini geciktirecek yeni bir tanrı buldu. Tek tanrı, tek din, tek imparatorluk idealiyle.
© copyright 2005 - 2026