bugün

yıkılan baltimore köprüsü

Dün alman saatiyle sabahın erken saatlerinde baltimore şehrinin sembollerinden "francis scott köprüsü" güney ayağına büyük bir geminin çarpması sonucu yıkıldı!!

Ilk belirlemelere göre 6 kişi hayatını kaybetti, ama tam emin olamıyorlar, çünkü yıkıldığı sırada köprü trafiğe açıktı!!

Baltimore limanından 26 mart geceyarısı civarında demir alan, orta büyüklükte singapur bandıralı "the dali" isimli geminin, atlantik'e açılmak için francis scott köprüsünün altından geçmesi gerekiyordu...

Gemiyi the dali'nin kaptanı diil, amerikalı, 30 yılı aşkın kılavuzluk tecrübesi olan kılavuz kaptan kullanıyordu!! Kılavuz kaptan derhal tutuklandı, o yüzden ismini açıklamıyorlar, sadece "tecrübeli kılavuz kaptan" dediler...

Görevi "köprüye çarpmadan gemiyi açık denize çıkarmak" olan kılavuz kaptanın böyle aptalca bir hatayı nasıl yaptığı, amerikan politikalarından nefret ettiği için mi böyle bir şeyi isteyerek yaptığı, e mailleri, cep tlfonu, twitter hesabı el konulmak suretiyle inceleniyor (muş)!!

O anda geminin köprünün altından geçmesini tlfona çeken bir çiftin videosu, açık denizden çekilmiş bir başka videoyla birlikte, "viral" oldu!!...videoda kadın "ya gemi köprüye çarpacak galiba yaa!" diyo, adam da "olur mu canım göz aldanmasıdır, bizim gördüğümüzü onlar görmüyo olabilirler mi?!" diyerek kadınla dalga geçiyo, ve gemi köprüye gerçekten çarpıyo!!

The dali, baltimore'dan sri lanka'ya yüklemiş, 6bin kadar container, köprü yıkılırken pekçok container'ı paramparça ediyo...

Türkiye 'de mesela bu sözlükte hiç bahsi geçmemiş ama mesela dünkü alman haberlerinde 1.haberdi, bu...

Baltimore limanı abd doğu kıyısının en önemli limanlarından biri. Bu liman şu an itibarıyle çok uzun bir süre gemi trafiğine kapandı, bunun abd'ye kaç milyar dolar zarar verdireceğini haliyle henüz kimse öngöremiyo.