bugün

pargalı ibrahim paşa

sanıyorum ki, mezarı karaköy'de, hemen sahile bakan, yarı metruk bir bahçe vardır, canfeda türbesi; orada olması lazım.. mezarı aslında bilinmemektedir fakat 500 yıllık minyatürlerde, başının ucunda bir çitlembik ağacı olduğu görülür.. istanbul'un anası bellenmeyen nadir yerlerinden biri olan bu türbede de, hala bir çitlembik ağacı bulunmaktadır ve yaşı 500 civarındadır.. araştırmacılar, mezartaşı olmayan paşa'nın mezar yerini böyle tespit etmişlerdir..

ibrahim paşa neden öldürüldü.. aslan-kaplan ya da hürrem mevzusundan değil de, doğu anadolu ve iran'ı kapsayan bir hanedanlık istemiştir.. sultan'a, ülkeyi ikiye bölelim, sorunlu olan bu bölgelerde ben tampom bir devlet kurayım; benim soyum ve senin soyun akraba olsunlar, ben doğu meselelerini çözerken, osmanlı rahatlıkla batıya açılabilsin, demiştir.. bu müthiş bir vizyonerliktir ve bugün hayatımızda şu sorunlar olmayabilirdi:

- iran sorunu,
- ırak-suriye ve türkiyede kürt sorunu (hepsini yağda kızartırdı demiyorum, o bölgenin halkı olan anadolu türkler'i, türkmen ve kürtler, araplar ve bilmem ne varsa artık; merkezden düşük yatırım alan, ihmal edilen, devletle senkronize olamayan gruplar olmayacaklardı..
- celali isyanları,
- belki batıdaki akınlarımızın nihayet bulması...
- belki osmanlı'nın ortadoğu'daki topraklarının kaybı..

ve güvenebileceğimiz, hala akraba olacağımız bir hanedan olacaktı.. şimdiki bölücü takımı gibi, arkamızı döndüğümüzde bizi ingilizler'e satan bir tayfa olmayacaktı.. onlar da osmanlı hanedan ailesinden gelecekti..

ama ödüllendirilmek yerine katledilmiştir.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar