bugün

bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesi

Türkiye'nin en büyük akıl ve ruh sağlığı kurumu, eğitim ve araştırma hastanesidir.

Toptaşı Bimarhanesi'nin yetersiz gelmesi nedeniyle hastaların iyi bakılmaması ve ölüm oranının artması üzerine, akıl hastalarına daha uygun bir yer arayışı başlamıştı. Mütareke döneminde (1918-1922) Başhekim Mazhar Osman'ın (Usman) girişimiyle, Bakırköy'deki Reşadiye Kışlaları ve ona eklenen 1.000 dönümlük arazi 1924'te akıl ve sinir hastalıkları hastanesine ayrıldı. 15 Haziran 1927'de Toptaşı Bimarhanesi'ndeki hastalar buraya taşınarak istanbul Bakırköy Emraz-ı Akliye ve Asabiye Hastanesi adıyla Mazhar Osman'ın başhekimliğinde faaliyete geçti.

15 kasım 1924 tarihli Cumhuriyet’ten:

"Toptaşı Bimarhanesinin (Akıl Hastahanesi) Bakırköyüne nakline karar verilmiş ve bu iş için Reşadiye Kışlasının uygun olacağı düşünülmüştür. Bu hususta bimarhane sertabibi Dok­tor Mazhar Osman Bey şu beyanatta bulunmuştur:

"Bakırköyündeki Reşadiye kışlası istanbul emraz-ı asa­biye ve akliye hastaları için bir sanatoryum olacaktır. Toptaşındaki binanın şeraiti sıhhiyesi buna uygun değildir. Hastaları bu binadan kurtarmak fevkalâde insanî bir vazifedir. Yakında nakil işine başlanacaktır."

Uzun süre boş kalan kışla binaları harap bir halde olduğundan derhal bir onarım başlatılmış, hastanenin geniş arazisi, buğday ve sebze ekilerek kısa sürede bağ ve kavun karpuz bostanlarının ilavesiyle bir çiftlik haline getirilmiştir. Buralarda çalışanların çoğu tedavi görmekte olan hastalardı. Böylece hem hastalar rehabilite ediliyor hem de hastaneye gelir sağlanıyordu. Hastane içindeki terzihane, ayakkabı tamir atölyesi gibi küçük işyerleriyle mutfak ve çamaşırhane gibi birimlerde de hastalar çalışmaktaydı. Böylece kışla, kısa sürede toparlanarak hastane görünümüne kavuşturulmuştur.

1980'de Bakırköy Akıl Hastanesi Vakfı kurulmuş, Milliyet ve Tercüman gazetelerinin açtığı kampanya sonunda halktan yardım toplanmıştır. Bu yardım 1975'te temeli atılan ve 1983'te hizmete giren 1.170 yataklı ek tesislerin yapımında ve eski binaların donatımında kullanılmıştır. Hastane 1990'da 2.188 yatakla hizmet vermekteydi.

Hastane bünyesinde kurulan Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) 23 Temmuz 1983'te hizmete giren modern binasında faaliyetini sürdürmektedir.

Hastane’nin psikiyatri, nöroloji ve nöroşirurji alanlarındaki öncülüğünü, sahip olduğu tarihsel ve kültürel değerlerini kamusal alanla paylaşması amacıyla 2008’de bir kurum tarihi müzesi açılmıştır. Müze çalışmaları, eski başhekim Dr. Faruk Bayülkem’in Başkanlığını yaptığı Ruh Hastalarını Readaptasyon Derneği ile Hastane’nin işbirliği ve Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı Müzecilik Yükseklisans Programı koordinatörlüğünde yürütülmüştür. Hastane, bu müze aracılığıyla hedef kitlesiyle iletişim kurup, kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmaktadır. Müze, haftaiçi her gün saat 10:00- 12:00 ile 13:30- 15:30 arası ziyarete açıktır.