bugün

emre belözoğlu

son olarak fatih terim fonunda adı geçen kişi.

konudan kişilerden bağımsız olarak...

fatih terim fonu konusu-soruşturması-tartışmalarına bakıyorum da, bazı değişik hukuku olan bir ülkelerde (avrupa, hele ki amerika'da... amiyane tabirle kan alırlar adamdan) bu vb durum yaşansa; kara para, vergi kaçakçılığı suçlamasıyla bu olayda adı geçen herkesin tüm hesap mal varlığına el konulmuş, tutuklanmıştı. sistem dışına çıkarıp vergi maliye finans sistemi denetimde olmayan işlemlerle elde edilen her türlü kazanç kara para kapsamına alınır.
hele ki o ülkelerde savunmalarda geçen kayıt dışı-kara parayı "ben sadece teslim ettim, teslim aldım" diyen mi, ya da "ben az verdim, sonra sistemden çıktım" diyen mi, veya "dolandırıldım" diyen mi vs vs masum rolü yapanlara hakim "zekamızla, yargı sistemiyle dalga geçiyor" diye ekstra ceza verir.

oralarda maliye-vergi-finans sistemi dışına çıkardığınız paranızla kalkıp resmi olmayan ve elden gayri resmi yollarla çantalarla milyon dolarlar alış veriş kazanç işine girip paranızı kaybettiğinizde gidip şikayetçi olamazsınız, mağdur olamazsınız. eğer ben dolandırıldım, şu kadar milyon dolar elden çantada verdim diye şikayetçi olursanız bu suçu ikrar olur. aileniz dostlarınız arkadaşlarınızın bile başını yakarsınız. bu çevrenizde olan insanların mal varlıklarında açıklanamayan-gelire göre orantısız artışlar bile onların da mal varlıklarına el konulmasına neden olur. 7 sülaleniz araştırılır. sadece 3-5 yıllık süreç değil, tüm yaşamınız boyunca gelirleriniz incelenir.
inanın bana öyle bir hale gelirsiniz ki "keşke maliye bakanlığının binasını havaya uçursaydım. daha az çile çekerdim" dedirtirler.

bırakın çantalarda kayıt dışı (kayıt dışı her para kara paradır) milyon dolarların elden ele verilmesini, arkadaşımın yaşadığı; isviçre'den türkiye'ye gelmeden önce barda arkadaşlarıyla eğleniyorlar. 3 ay kalmış olduğu arkadaşının kullanmadığı ikinci evi için ona vereceği kullanım-kira ücreti ve elden almış olduğu borç için, türkiye'ye de gidiş yapacağı (arabayla gelecek, hava atacak ya) üzerinde yüklü miktarda para var. barda hesapları öderken tomarla 1-2 sefer parayı çıkarıp ödeme yapıyor. ne mi oluyor, polisi başında buluyor, alıp karakola götürüyorlar. paranın kaynağı, ne iş yaptığı, ne vergi ödediği vs vs sorgulamalar... sabah olunca serbest kalıyor.

neyse ki özgürlükler ülkesi yurdumda yaşadığımız için çok şanslıyız.