bugün

penisilin alerjisi

bugün başıma gelen olaydır.

şöyle ki; apse yapan dişim için yaklaşık 3 yıl önce de kullandığım largopen 1 g'ı içtikten sonra dudaklarım ve dilim şişmeye ve sesim kısılmaya, akabinde de yüzümde ve boynumda kızarıklıklar oluşmaya başladı. önce anlamadım neden olduğunu fakat hemen arkasından aklıma penisilin allerjisi geldi. biliyordum ki bu allerji uzun zaman boyunca penisilin kullanımı olsa dahi, ortaya çıkmayıp, yaşamın bir döneminde kendini gösterebiliyordu. ancak şanssızlığım evde kimsenin olmamasıydı. "aha" dedim "ölüyorum herhal". önce dedim ki "aramayayım kimseyi, panik olmasınlar". sonra baktım ki kızarıklıklar artıyor, dedim "şunun belirtilerine bir bakayım". açtım pc'yi ve gördüm ki benim belirtiler aynen tutuyor penisilin allerjisini. bu andan sonra denetim, telefona sarılıp ilk aradığım kişiye geçti. allahtan o soğukkanlıydı. eczacı olan teyzemi aramamı istedi hemen. onunla konuştuğum telefonu kapamadan teyzemi aradım diğer telefondan. "tamam" dedi, allerji bu. ama belirtilere bakılırsa "tip 1" değil. yani sadece şişlik, kızarıklık vb. yaratanından. "hemen ilacı kesip bir allerji ilacı alyorsun" dedi teyzem. tavsiyesi üzerine "semprex" adlı ilacı evde bulup içtim. diğer taraftan gayet soğukkanlı olan canımın içisi, tavsiye vermeye ve beni konuşturmaya devam ediyordu. semprex alımını takiben 1 saat içinde kızarıklıklar geçmeye, boğazımın şişmesi sonucu kısılan sesim düzelmeye başladı. ama itiraf etmeliyim ki, korktum cidden.

şimdi gelelim allerjiye; efendim ben ölüyorum korkusuyla bir anda söz konusu allerji hakkında bi ton şey öğrendim. Penisilin allerjileri dört farklı grupta incelenirmiş ve Tip 1 dışındakiler genelde değişik sürelerde gelişen ciltte kızarıklık ve döküntülerle kendini gösteren allerjik reaksiyonlarmış. Tip 1 reaksiyon ise antibiyotik alımından hemen sonra ortaya çıkar, tüm vücutta yaygın kızarıklık, şişlik, ödem, nefes almada zorluk ve tansiyon düşüklüğü ile kendini gösterir, derhal müdahale edilmezse sonu ölümle bitebilirmiş.

kısacası, bendeki tip 1 dışındaki o üç tipten birisiymiş efendim. ölmedim görüldüğü üzere. ve yazmak istedim ki, siz siz olun " bende penisilin allerjisi yok" deyip hele hele de yanınızda kimse yokken penisilin ihtiva eden ilaçları almayın. ve kesinlikle hayatınızın muhtelif dönemlerinde "penisilin testi" yaptırmayı ihmal etmeyin. * *