bugün

erdoğan ın seçimi kazanma ihtimali

Üç ihtimal:
1. Kılıçdaroğlu ince konusunu şahsileştirdi. Sosyal medyada boy hedefi yapıldığında “durun, o kardeşimizdir” demedi. Bunun zararı şu ki, ince dönse dahi, oy anlamında eskisi kadar faydalı bir biçimde olamayacaktır. Kaldı ki, dişe dokunur bir teklif yapmadığı da görülüyor. Gitmiş olmak için gitmiş, özetle.
2. Muharrem ince zımni olarak Erdoğan’ın işine yarayacak hamleler yapmak istiyor.
3. Zayıf bir ihtimal ama ince-k.k. çerçevede anlaştılar, içeriği süre bitmeden şekillendirecekler.

Ama bana kalırsa, millet ittifakı’na destek verebilecekken vermeyen, arıza çıkaran herkesin sosyal medyada linçlenmesi, bir anda 180 derece dönülmesi, fetö iltisaklı hakan şükür’den türkücüsüne, örgüt sözcüsünden tiyatrocusuna kadar herkesin düğmeye basılmış gibi aynı tepkiyi vermesi kararsızları çekmez, iter. Neden? Çünkü ben bir seçmen olarak ne halil ibrahim sofrası, hoşgörü, demokrat dede, kapsayıcılık falan değil; batağı bayağı saldırı, kişiselleştirilmiş bir kampanya, vur abalıya görüyorum.

Erdoğan ve ak parti grubu ise, alışılmışın dışında bir biçimde sakin davranıyor, “biz işimizde, gücümüzdeyiz” algısı yaratıyor, her tartışma şansının ortasına atlamıyor.

Bir de, çok akıllı bir taktikleri var. Bence dsp’sinden perinçek’ine herkes cumhur’a öyle ya da böyle destek veriyor ama dillendirmiyor, ittifakın resmen genişlediği algısı yaratılmıyor. Bunun da nedeni, “karşı taraf aşure gibi oldu” derken, aynı eleştiriyi kendilerinin yemek istememeleri. %1,5’in altında kimseyle, tabiri caizse uğraşmıyorlar. Ama aslında öyle değil, %1’den fazla ekstra bir blok oyları var.

Diyebilirim ki, Erdoğan için seçim 15 gün öncesinden biraz daha rahat. %55’lik kadar rahat değil ama nefes almaya başladılar.

ihtimal: tek hatada can sıkıcı bir sonuç alırlar ama bu hatayı yapmazlarsa %60 ihtimalle ilk turda bitirirler. Yani karşı tarafın 1.5 katı bir ihtimalle.