bugün

fip

Ne yazık ki kediler arasında yaygın ölümcül seyreden bir hastalık. Tek bilimsel kurtuluş yolu ise GS denen ilaçlar. Ne yazık ki ilaçlar oldukça pahalı. Pek çok farklı marka var. Veterinerler bu hastalık konusunda biraz bilgisiz. 3 farklı formda seyredebiliyor. Kuru, ıslak ve nörolojik. Islak fip en hızlı ölüme götüren, teşhis daha kolay konulabilen, ilaçlara çok daha olumlu sonuç veren versiyonu. Islak fipte kedinin karnında hızla sıvı birikiyor. Bu sıvı nefes almasına engel olmadıkça alınmamalı. GS ye çok çabuk başlanmalı. Zaten GS tedavisinde hızlıca sıvı azalıyor. En kotu türü ise nörolojik fip. Tanısı daha zor konulabiliyor. Özellikle denge kayiplarinda biyokimya değerlerinin ışığında bu değerlendirilmeli. Benim kedim nörolojik fip hastası idi. Sürekli sallantılı yürüyor ve son zamanlarda düşüyordu. Hatta nöbet tarzı garip kasılmalar oluşmuştu. Nörolojik fip iyileşmesi daha zor olan bir türü ne yazık ki. Ama GS ilaçları bu konuda da oldukça başarılı. Kullanan pek çok kedi eğer çok geç kalınmamışsa kurtuluyor. ileri vakalarda iç organlar çok ciddi zarar görmüşse ne yazık ki ölümler olabiliyor.

Fip hastalığında bir kaç önemli nokta için not düşmek istiyorum. Eğer veteriner hekiminiz bağışıklık güçlendirici bir şey önerdiyse asla kullanmayın. (immunex gibi )En çok uygulanan yanlış tedavi bu. Bu kedinizi çok daha hızlı ölüme götürüyor ne yazık ki.

Kedinize bu süreçte biyokimya değerlerinden kötü olan değeri varsa destek haplar kullanın. Bu tedavi böbrek ve karacigerleri yoruyor. Degerlerde ki kotulesmeler için veda'nın ürünlerini kullanabilirsiniz. Ben ne olur ne olmaz diye ilaç kullanırken değerler kötü bile olmasa kullandım.

Lütfen doz hesaplamasını kendiniz makalelerde belirtilen şekilde hesaplayın, her hafta kilosunu ölçtürüp gerekli doz artışını sağlayın. Dr pedersen'in önerdiği şekilde dozu ayarlayın.

Bir sorunuz olursa lütfen bana yazın her konuda yardımcı olmaya hazırım. Doz hesabinda ve pek çok detayda yardımcı olabilirim. Benim kedim tam 110 günlük bir tedavi ile ölmek üzereyken bu hastalığı yendi. GS ile iyileşme yüzdeleri gerçekten çok yuksek. 2 doz sonrası bile o kadar fark ediyor ki. Lütfen deneyin.