bugün

devlet operalarinin kapatilmasi

Sanat her zaman her kurum icin prestij olmustur ki, buna devlet kurumu da dahildir.
Avusturya, Macaristan, Fransa gibi ülkelerde sanata verdikleri değerle adamlar bir turizm akımı yaratmışlar, turizmini geçtim, Viyana operası dediği zaman akan sular duruyor. Viyana denildiğinde insanın ilk aklına gelen opera.

Şirketler, Sabancılar, Eczacıbaşılar vs. neden sanata bu kadar önem veriyor? Sabancı müzesinin Dali biletlerinden kazandığı para mekanın iklimlendirilmesine bile yetmez. Koskoca iş adamı neden para kaybediyor müzesinde? Prestij işte, sanat prestijdir.

Türkiyede yaşayan şili'li bir arkadaşım Geçen pazartesi DON PASQUALE için bilet almış aylar öncesinden, geldi gitti, '16 lira yaa 16 liraya bilet mi olur dedi?' Müzik canlı değil diye bile düşünmüş, Boktandır bu gösteri 16 lira bilet, açlıktan nefesi kokan Şili'de insanlar 200 dolar para veriyorlar operaya. izledikten sonra telefon açtı 'siz bu işi cidden iyi yapıyorsunuz' dedi.
Öylede güzeldir istanbul devlet operası.

Diyelim kapatıldı nerde istihdam olacak bu kadar sanatçı? Birileri şirket prestijini kurtarmak için operaya da el atsında, sanatçılarımız aç kalmasın diye dua ederiz artık? Yada zaten gerilemekte olan sanat yaşantımız kaybolur gider?

Bu arada istanbul devlet operasında ancak şubat sonuna yer bulunabiliyor. Bilginize.