bugün

türklerin kitap okumaması

aslında türkler veya birey (ben) tüm insanlar için kitap okumamak altında yatan gerçek korkudur.

insanların düşünce yapısında bilinmezliğin gerçekliği bilinenin gerçekliğinden daha kolay çabuk kabul edilir, içselleştirilir, güvenilir olur.

örn: bazı kriterler belirlenmiştir. 150 derece sıcaklıkta (örn bir yangın ortamında) 10 dakika kalmak ölüm demektir. bunu deneyerek bilemem, denemem de; belki de 8 dakika belki de 12 dakikada ölürüm ama bu bilinmezliği 10 dakika olarak deneyimlemediğim halde kabul ederim.

4 derece soğuk bir denizde 30 dakika kalmam ölümüm demektir. yetişmiş olduğum iklim beslenme bünye genetik yapı ekvator veya kutup bölgesi civarları ise bu değişkenlik gösterir. bunun için 20 dakika mı yoksa 40 dakika mı kesin bir süre belirlemek için suya girmem. bilinmezliği tercih ederim.

bu çoğu kriterleri belirleyen nazi bilim adamlarına teşekkür etmek gerekirse de (evet, onlara insanlık bir yerde minnettar. bu sayede ilk yardım, cankurtaran malzemesi donanımı müdahale zamanı vb yönetmelik uygulamalar önlemler geliştirilmiştir) kişiye bünyeye yetişme iklimine beden yapısına göre değişiklik gösteren bu bilgileri kendimde kesin sonuç alacak deneyleri yapmam.

cehalet, bilgisizlik bir eğitim sorunu değildir.
cehalet bir tercihdir.
okumamak da bu açıdan ele alınmalı ve kitap okumamaya insan düşünme davranış sistematiği açısından yaklaşım yapılmalıdır.

testere 1 filmini seyredip diğer serilerini-korku filmi seyretmeyen insan gibi...
burada güzel sanatlara sinemaya bir tepki değil, varolan ölüm, ölüm şekli, çekilen acıya insan korkusunun tepkisi olarak bakılmalı.

kitap okumak bilmek de öyle.

dünyayı toz pembe görmek veya donyo bozo koskonoyor demek, yaşadığı açlığın farkında olmadan sağlıksız ve yetersiz dengesiz beslenmeyi karın doyma olarak içselleştirip, yokluğa şükür etmek altında din ideoloji parti vatan millet olguları değil de bilgisizliği bir tercih görüş olarak kabul ederek, gerçekten yaşam kalitesi standartlarını kabullenme durumudur.
tıpkı benim 150 derece sıcaklıkta veya 4 derece soğuk suda kaç dakikada öleceğimi bilmeden söylenenlere inanmam gibi.