bugün

manavlar

etnik bir köken ifade etmeyen, anadolu'da yüzyıllardan beri yerleşik halde yaşayan oğuz-kıpçak sentezi türk topluluğunu ifade eden bir isimdir. istanbul'da şile-ağva ile bu merkezlerin civarında bulunan köylerin büyük bir kısmı, manav yerleşimidir. fiziksel açıdan genel itibariyle orta boylu, dalgalı-kıvırcık saçlı, açık tenli, yuvarlak-oval yüzlüdürler. yeşil, mavi ve ela göz rengi bu toplulukta sıkça görülür. ancak tabii ki bunlar standart fiziksel özellikler değildir.

belirgin ağız özellikleri arasında "k" sesini "g" şeklinde telaffuz etmeleri gösterilebilir. uzun süredir yerleşik bir topluluk olduklarından tarım ve hayvancılığın inceliklerine hakimdirler. şile ve ağva civarı özelinde konuşmak gerekirse otuz-kırk yıl öncesinde kadar tarım ve hayvancılık yoğun olarak yapılırken bu ekonomik faaliyetler yerini zamanla ticarete bırakmıştır. öyle ki şu anda tarım ve hayvancılık sadece köylerde küçük çapta yapılırken halkın çoğunluğu esnaftır.

manavlar genel olarak sade yaşamayı seven, başka insanlarla kolay geçinebilen, yumuşak başlı, güler yüzlü ve sevecen tabiatlıdır. hatta ağva halkından duyulduğu kadarıyla otuz sene öncesine kadar insanların dükkan ve ev kapılarını kilitlemeden bıraktıkları vakidir ki bu da halkın gerçekten uyumlu, sakin ve suça meyilli bir yapıdan uzak olduğunu gösteren küçük bir detaydır.

bir ağvalı olarak eyyorlamam bu gadan çocim.