bugün

bozcaada

Eski çağlardaki adı Tenedos olan ada Ege denizinin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Çevresi 14 mil olan ada Çanakkale Boğazına 15 mil, Limmiye 30 mil, Midilliye 33 mil mesafededir. Adaya ulaşım Ezine ilçesi Geyikli beldesi Yükyeri feribot iskelesinden yapılmaktadır. Adanın iskeleye uzaklığı 3,4 mildir. Ada'nın bu küçük adalarıyla birlikte yüzölçümü 42 kilometrekaredir.
Adanın, kuzeydoğusunda Eskikale burnu, Erenler burnu doğusunda Tarabya Burnu, Saritas Burnu,güneyinde Tuzburnu, Kocatarla, Mermer Burnu, Suluçeşme Burnu, Habbeli Burnu batısında Batı Burnu kuzeyinde Killik Burnu olmak üzere on iki burnu vardır. Bu burunlar arasında Liman Koyu, Değirmenler Koyu, Poyraz Limanı, Çanak Limanı, Çapraz Limanı, Çanak limanı, Kocatarla Limanı, Logar Limanı, Ayana Limanı, Ayazma Koyu, Sulubahçe Koyu, Habbeli Koyu olmak üzere on iki adet koy vardır. Ege Denizinin en önemli dalış noktalarından birisidir Bozcaada. Bu koylara Adadaki dalış merkezi tarafından dalış turları düzenlenmektedir.
Adanın en ucunda Batı Burnunda özel bir şirkete ait 17 tribünden oluşan yılda 30 milyon kilovat saat elektrik üreten elektrik enerjisi santrali bulunmaktadır.
Bozcaadada çok sayıda plaj vardır. En büyük doğal plajı Ayazmadır.
Bozcaadaya yaklaşıldığında bir Venedik Kalesi dikkat çeker. Tarihi Finikelilere kadar uzanır. Venedik, Ceneviz ve Bizanslılar tarafından kullanılan kale, Çanakkale Boğaz'nın önemi nedeniyle Fatih Sultan Mehmet döneminde onarılmıştır.
bağları ve Şarapları ile ünlü Adada 26- 27 Temmuz günleri geleneksel Bağ bozumu şenlikleri düzenlenir.

http://www.canakkale.bel.....asp?caid=225&cid=568
güncel Önemli Başlıklar