bugün

devletin dini islamdır ibaresini kaldırmak

'devletin dini' varsa aynı devlet günah işleme, ibadet etme, cennete ya da cehenneme gitme gibi özelliklere de sahip olmak zorundadır. gelgelim devlet denen mekanizma bir insan olmadığına göre 'devletin dini' demek 'kurbağanın dini' demek kadar manasızdır.

'devletin idari şekli ve kanunları islami kaidelere göredir' dersen o başka. ancak bu durumda 'hangi islama göre?" derler. 'sünni islam', 'geleneksel islam' diye evirip çevirirsin, ama gelip geleceğin nokta bellidir: "devletin tarif ettiği islama göre..." yani devlet tutup da kuran'a ya da allah'a göre olan islamı değil, kendi işine gelen islamı esas alacaktır. devlet bir insan olmadığına göre yine başa geliyoruz ve diyoruz ki:

devletin ideolojik ve silahlı aygıtlarını elinde tutan zümre kafasına göre kesip biçecek, bunu da 'islama göre' diye tartışılmaz ve kutsal bir pakete koyup koşulsuz ve sorgulanamaz bir itaat talep edecektir.

bu devirde 'islama göre devlet' lakırdısı yapanların arzusu sonuç olarak bu kadar basittir, birbirimizi kandırmanın bir alemi yok. ve bunu yiyecek olanlar zaten mevcut iktidarı destekledikleri için ortada garip bir durum yok.

Not: 'devlete kurbağa benzetmesi yaptı' diye hadiseyi çarpıtacaklar için peşin peşin söyleyelim: evet, devlet bir kurbağadır.