bugün

hatun diye hitap eden erkeklerin biraz şey olması

Bu duruma göre "şey" olunmaktadır.

Evlilik hayatı boyunca eş için hep hatun denmiştir.
Bu söylem hitap-tanım şekli birilerine yobazlık çomarlık bağnazlık görgüsüzlük faşistlik ırkçılık vb gelebilir.

Resmi ortamlarda, arkadaş akraba cenaze düğün vb toplantılarda canım cicim aşkitom (hele ki aşkitom) asla ama asla kullanılmaz.
Hangi durum ortam olursa olsun (örn: bir aile toplantısında misafir ortamında bile, sofra hazırlanırken tabak kaşık tencere vb servis sırasında bir birine hatun-bey diye hitap etmek) evliliğin ilk gününden beri tanışma Faslı bile olsa beyim olur, hatunum olur.

Hun Türkçesi ve saka Türkçesi hatun tanımının kökünü etimolojik kaynak olarak göstermiş olsa da Türk kültüründe hatun kelimesi kadının cinsiyeti değil, sosyal ve kamusal yapıda kadının konumunu tarif eden statük bir tanımlamadır.

Uzun uzun yazmaya gerek yok.
Kısacası açıklamak gerekirse; eşim bana bey diyebilir. Ben bir padişah hakan sultan olup oba'yı boy'u ülkeyi, imparatorluğu yönetebilirim.
Ama beni de yöneten hatun'dur.

Eve alınacak bir eşya, elektrik-elektronik cihaz, ev dekorasyon, alınacak evin yeri konumu nasıl olacağı, kimlerle arkadaşlık yapacağım, eve misafir kim gelecek, kime misafirliğe gidilecek, nasıl giyineceğim, saç sakal traşı-şekli, kullanılan losyon deodorant parfüm, harcamalar, birikim değerlendirme, ne yiyeceğim, ne yemek pişecek, alışveriş, konuşmam, davranışım, yatağın hangi tarafında yatacağım (kanepe de yatma cezası verilmediği zaman) eve kaçta geleceğim-nereye gideceğim-nerede takılacağım vb günlük hayatı yaşamı belirlemede tek yetkili kişi eşim olan kadın olduğu için bu kadını tanımlama ve bu kadına hitap şekli de hatun olur.

Birilerine bu kılıbıklık gibi gelebilir.
Hayır!
Bu sorumluluk ve saygı ile fedakârlık olur.
Buna da evlilik denir.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar