bugün

vatan yahut silistre

mizancı murat bey'ın bu eserle ilgili bir eleştrisi de bulunmaktadır. mizancı murat, vatan yahut silistre'yi milli mizacımıza uygun, yeni tarzda yazılmış bir eser olarak tanımlayıp yazarın silistredeli edebi gayesini pek yüce bulur.

eserde olay: kırım savaşı gibi önemli bir olayla ilgilidir. mizancı murat bu eser için, "kalp çarpıntısını, gözyaşlarını zapt okumak mümkün değil. " şeklinde tanımlar. eserde namık kemal'in emsalsiz kalem kudretinin olduğunu söyler. eserdeki iki harp şarkısının da etkisini çok kuvvetli bulur.

mizancı murat'ın eleştirdiği noktalardan biri de eserde olumlu ve olumsuz karakterlerin olmayışıdır. bütün karakterler faziletli insanlardır. bu yüzden de dram entrikası yoktur. dram entrikası ile ahlakın güzelleşebileceğini söyler. değindiği bir diğer nokta ise eserin bitince bir müddet düşündürmeyişidir.

üslup olarak değinerek eserin yeni tarzda yazıldığını söyler. eskiyeceğinin muhtemel olduğunu söyler. oldukça şiddetli, kuvvetli, sanatlı cümlelerin okuyucuda kalp çarpmasına göz dolmasına sebep olduğunu söyler. ilk görüşte aşık olmak dışında her şeyin doğal olduğunu söyler.