bugün

ayasofyanın ibadete açılmasından rahatsız olanlar

Bilgi içerikli entry mi?

Rahmetli fatih sultan Mehmet han mezarından kalksa ve istanbul'un şu halini ve sizleri görse, yapacağı ilk iş istanbul'u savunan ve son nefesine kadar savaşıp ölen kral konstantinos için ilk önce bir anıt yaptırır.
Neden mi?
Torunlarından son padişah tek mermi atmadan istanbul'u teslim ettiği ve sonunda düşman gemisine binip istanbul'dan kaçtığı için.

Üzerinden kuş dahi uçmaya dediği ok meydanının haline bakıp, ormanlarımdan bir dal kesenin başını keserim dediği ormanların haline bakıp, ne idüğü belirsiz göçmen mi ilticacı mı, sığınmacı mı belli olmayan güruhun cadde sokak mahalle istanbul'u ne hale getirdiğine bakıp kızgınlık içinde Fatih sizlere neler derdi?

istanbul fetih edildikten sonra 2. Gün Fatih şehre girdi.
Direnenler için onların mallarının (ziynet eşyası, hayvan, ev eşyası vb) talan edilmesine ganimet olarak alınmasına izin verir. Saray ev han iş yeri arazi vb el koyulmasına izin vermez ve Konstantinniye benim mülküm der.
Fetih olunduğunda en fazla 40 bin nüfus olan istanbul 25 yıl sonra anca 70 bin civarı nüfusa çıkmıştı.
Zorunlu göç ve istanbul'dan kaçan ayrılan Rum (bu tanım genelde müslüman olmayanlar için kullanılır) halkın geri dönmesi için fetva teşvik çağrılar ile istanbul'un yeniden imarı için yapılan 7000 ev başta olmak üzere çeşitli imar hareketlerine rağmen nüfus 25 yıl sonra anca 70 bin kişi civarına çıkmıştı.
Savaş fetih ile evlerini terk eden kaçan istanbul Rumları ve başka millet inançlardan olanlara geri dönmeleri çağrısı yapılıp eski mülklerine yerleşmeleri istenmiştir.
Esir düşenler köleler istanbul'un imarında çalışmış (Topkapı sarayı inşasında da) aldıkları para ile fidyelerini ödeyip özgürlüğüne kavuşmuştur.
Kısacası her önüne gelen insan istanbul'a alınmamış iskan izini verilmemiştir.