bugün

türkiye de evliliklerin yüzde 9 u akraba evliliği

birçok açıdan düşündürücü. ama neticede bölge ile ilgili, bölgeye has bir kültürün eseri ya da ürünü olduğu kesin. bunu söylüyorum ki "kürtler böyle" diye dayanaksız bir kanıya varılmasın. dayanaksız, çünkü bugün kürt nüfus türkiye'nin değişik bölgelerinde yaşıyor, gelgelelim bu kadar yüksek bir akraba evliliği içinde değiller. demek ki etnik nedenlerden ziyade bölgesede sıkışıp kalan bir kültür rol oynuyor. beklenen soru: "o kültürün adı ne, kürt kültürü değil mi?"

Değil işte, "kürtler" diye homojen bir kültür yok, tıpkı türkler diye homojen bir kültür olmadığı gibi. niğdede yaşayan türk ile bursada yaşayan türk aynı mı? ille de o kültüre bir isim vermek isteyen "şartlara bağlı ortam" diyebilir. ekonomik, politik ve sosyal şartların coğrafi bir bölgede yoğunlaşması.

şöyle bir soru sorulabilir: "devlet neden birşey yapmıyor?" en basit cevap: çünkü bölgede devletin söylediklerine güvenilmiyor. bir sebebi devletin kültürel asimile politikasına karşı insanların bilenmiş olması. aynı devlet çıkıp "akraba evliliği yapmayın, çocuklarınızda sorunlar çıkar" diye bilimsel birşey söylese bile yörenin reaksiyonu "devlet bizi yoketmeye çalışıyor" oluyor. insanlar ekonomik veya politik sebeplerle batıya göç etmek zorunda kalınca bir anlamda bölgenin baskısından da kurtulmuş oluyorlar. bu konuda hiçbir şey bilmeyenler bile en azından züğürt ağa gibi filmlerden bir fikir edinmiştir.

düşündürücü.