bugün

1923 ile 1950 arası tek bir seçim yapılmaması

bir kere şunu iyi öğrenin; bu millet cumhuriyet kurulana kadar binlerce yıl hükümdarlıkla, monarşiyle yönetildi. o zamana kadar bir insanın hayatı padişahın ağzından çıkacak tek bir söze bağlıydı. insanlar allah'a değil padişaha kulluk ediyorlardı. cumhuriyet sayesinde milletin kaderi tek bir adamın elinden alınıp millete verildi.

tek partili dönem iyi anlatılmadığı için sanki türkiye o dönem oligarşi ile yönetiliyormuş gibi bir algı oluşturuluyor. halbuki o dönem chp dediğiniz parti aslında milletvekillerinin halkın arasından seçildiği meclisin kendisini oluşturan bir devlet partisi. bugünkü iktidar muhalefet ilişkileri o gün chp'nin kendi içerisinde yaşanıyordu. iktidar da muhalefet de bu partinin içerisindeydi.

ayrıca binlerce yıl monarşi ile yönetilmiş, okuma yazma oranı %7 olan, dünyadaki milliyetçilik akımından habersiz bir milleti direk olarak monarşiden çok partili sisteme geçiremezsiniz. çünkü türkiye'de aydınlanma fransa ya da rusya'da ki gibi tabandan yayılarak yükselmemiştir, eğitimli üst sınıfın çabalarıyla tabana aktarılmıştır. o dönem halk daha demokrasi, ulus, ulus devlet kavramlarının ne olduğunu bile bilmiyordu.

yıllar sonra ise cumhuriyetin hedefleri gerçekleştikçe diktatör olmakla itham ettiğiniz chp 1950'de kanun değişikliği yaparak türkiye'yi çok partili sisteme geçirmiştir. yani bugün iktidar olmanızı o dönem ki chp'ye borçlusunuz.