bugün
- evlenmeyi başaramamış kadın8
- 14 haziran 2026 avustralya türkiye maçı57
- karşı cinste hayran olunan özellik5
- 14 haziran 2026 almanya curaçao maçı5
- şirine hangi şirinle evlenirdi sorunsalı8
- elmas bey birader bay bey biraderdir3
- ayak yalamamış erkek kalmaması5
- avradı olmayana ne tavsiye edersiniz5
- tarihte yaşamış birini ölesiye savunmak5
- milli maçı izlemeyen erkek23
- ayak fetişistiyim ve bununla gurur duyuyorum3
- bardağı taşıran son damla7
- vincenzo montella9
- ilk ev hapsi bilekliğim4
- dinlerin geldiği günden beri kan dökmesi9
- başıboş köpek sorunu4
- mantı abartılmış balon bir yemektir7
- mantra grubu2
- bungalov ev ücretleri3
- kadınlar neyden hoşlanır10
- bir mekanın kazıkçı olduğunu gösteren detaylar4
- ipkis2
- kötü insanların ortak özellikleri4
- zamanda yolculuk4
- en iyi antidepresan19
- 20 haziran 2026 türkiye paraguay maçı3
- engerek yılanı2
- 14 haziran 2026 haiti iskoçya maçı2
- erkeklerin 35 yaşından sonra çökmesi5
- avustralya9
- arda güler6
- türkiye de doğurganlık hızının 1 42'ye düşmesi3
- popo düzleştirici krem2
- 30 yaşından sonra aşık olmanın imkansız olması6
- sevgilisine ayı diyen kız3
- sevgilisini döşü kıllım diye seven kız3
- herkesin bir yerde yanlış olduğu4
- derinliğimizi anlayabilecek düzeyde kadın olmaması6
- fırın sütlaç2
- byd türkiye fabrikasını askıya aldı7
- türkiye12
- onu anlatsana biraz4
- one night stand sonrası yine görüşürüz demek2
- uzun zamandır aktif olmayan birinci nesil yazarlık6
- 19 haziran 2026 paraguay türkiye maçı5
- ciddi ciddi maymundan geldiğine inanmak16
- 14 haziran 2026 maden işçilerine silahlı saldırı3
- kanaat önderi2
- bir şeyler söyle10
- dünya kupasında en az çeyrek final yaparız3
Python diğer dillere nazaran Syntax(en basit tabiri ile yazım şekli) yapısı olarak oldukça basit bir programlama dilidir. Python dili bu özelliği sayesinde oldukça kolay öğrenilen ve frameworkleri ve kütüphaneleri sayesinde oyun, web uygulamaları, veri analizi, mobil uygulama, bilimsel veri analizleri, web otomasyon sistemleri, gündelik kullanıma uygun araçlar, siber güvenlik yazılımları, yapay zeka vs gibi programları kolayca yazma ve kullanma imkanı sunar.
Şimdi dilerseniz Python dilini diğer popüler programlama dilleri ile bir karşılaştıralım…
Değişken Tanımlama:
Değişken nedir öncelikle bunu konuşalım. Değişken; hiç programlama bilgisi olmayanların anlayabileceği şekilde anlatmak gerekir ise program içerisinde kullanacağımız her bir veriyi içerisinde barındıran ve ram bellek üzerinde onları saklayan kodlardır.
Örnek:
isim = “Niczsche”
yer = “Uludağ Sözlük”
yas = “24”
gibi tanımlanabilir.
Şimdi Python ve diğer dillerdeki değişken tanımlamalarını karşılaştıralım.
Java,C,C++,C#:
int a = 24;
Python:
a = 24
Python’da değişken tanımlarken başına herhangi bir veri tipi belirteçi yazmamıza gerek kalmaz. Çünkü Python bunu anlar ve o kodu ona göre yorumlar. Devam edelim.
Ekrana Yazdırma:
Java:
public class EkranaYazdir {
public static void main(String[] args) {
System.out.println(“Hello World”);
}
}
C#:
public class Program
{
public static void Main()
{
Console.WriteLine(“Hello World”);
}
}
C++:
#include <iostream>
#include <string>
int main()
{
std::cout << “Hello World “;
}
C:
#include <stdio.h>
int main()
{
printf(“Hello World”);
return 0;
}
Python:
print(“Hello World”)
Görüldüğü üzere Python dili Syntax yapısı olarak diğer dillerden çok çok farklı. Hele bir de bu yazdırma fonksiyonu içine bir değişken atamak ister isek işte o zaman işler daha çok karışıyor. ilk öğrendiğim dil olan C ile örnek vermek gerekir ise ufak bir basılan harfi söyleyen program yazalım…
C BASILAN HARFi SÖYLEYEN PROGRAM:
#include <stdio.h>
int main()
{
char harf;
printf(“Lütfen bir tuşa basınız… \n”);
scanf(“%c”,&harf);
printf(“Bastığınız harf: %c”,harf);
return 0;
}
PYTHON BASILAN HARFi SÖYLEYEN PROGRAM:
harf = input(“Lütfen bir tuşa basınız… “)
print(“Bastığınız tuş: “+harf)
Aradaki fark bariz değil mi? Ben yazılıma ilk başladığım zamanlarda akıl aldığım bir abim “C dili ile başla çözersen her şeyi çözersin” demişti. Dediğini yaptım, C ile başladım fakat C dili o kadar çok yoran bir dildi ki nerede ise yazılımdan soğuyacaktım. Ardından C++ ve en nihayetinde Java ile noktaladım. Ve hepsinden sonra Python ile tanıştım. Kullanımı oldukça rahat, içerisinde kullanıcıyı yormayan kolaylıklar barındıran bir dildi. Diğer diller gibi parantezler kullanmak yerine blok denilen tab sistemi ile içeri girme koşullarını kullanıyordu. Ona da bir örnek verelim sözü geçmişken…
C#:
using System;
public class Program
{
{
int a = 10;
if (a<20){
Console.WriteLine(“A 20 sayısından küçüktür…”);
}
}
}
DiĞER DiLLERDE DE C# iLE AYNI ŞEKiLDE TANIMLANIR.
Bir de Python’a bakalım…
PYTHON:
a = 10
if a<20:
print(“A 20 sayısından küçüktür”) #print bir tab içeride ama sözlük buna izin vermiyor siz onu o şekilde düşünün
Gördüğünüz gibi iki nokta sonrasında alta inerek bir tab boşluk bıraktık. IDE yani programları yazmamızı kolaylaştıran yazılım programları diyelim buna (bilmeyenler için daha açıklayıcı olacaktır) kendisi zaten alt tarafa atacaktır.
Netice itibari ile Python öğrenmesi kolay, çok güçlü, geniş kütüphanelere sahip bir yazılım dilidir.
Şimdi dilerseniz Python dilini diğer popüler programlama dilleri ile bir karşılaştıralım…
Değişken Tanımlama:
Değişken nedir öncelikle bunu konuşalım. Değişken; hiç programlama bilgisi olmayanların anlayabileceği şekilde anlatmak gerekir ise program içerisinde kullanacağımız her bir veriyi içerisinde barındıran ve ram bellek üzerinde onları saklayan kodlardır.
Örnek:
isim = “Niczsche”
yer = “Uludağ Sözlük”
yas = “24”
gibi tanımlanabilir.
Şimdi Python ve diğer dillerdeki değişken tanımlamalarını karşılaştıralım.
Java,C,C++,C#:
int a = 24;
Python:
a = 24
Python’da değişken tanımlarken başına herhangi bir veri tipi belirteçi yazmamıza gerek kalmaz. Çünkü Python bunu anlar ve o kodu ona göre yorumlar. Devam edelim.
Ekrana Yazdırma:
Java:
public class EkranaYazdir {
public static void main(String[] args) {
System.out.println(“Hello World”);
}
}
C#:
public class Program
{
{
Console.WriteLine(“Hello World”);
}
}
C++:
#include <iostream>
#include <string>
int main()
{
std::cout << “Hello World “;
}
C:
#include <stdio.h>
int main()
{
printf(“Hello World”);
return 0;
}
Python:
print(“Hello World”)
Görüldüğü üzere Python dili Syntax yapısı olarak diğer dillerden çok çok farklı. Hele bir de bu yazdırma fonksiyonu içine bir değişken atamak ister isek işte o zaman işler daha çok karışıyor. ilk öğrendiğim dil olan C ile örnek vermek gerekir ise ufak bir basılan harfi söyleyen program yazalım…
C BASILAN HARFi SÖYLEYEN PROGRAM:
#include <stdio.h>
int main()
{
char harf;
printf(“Lütfen bir tuşa basınız… \n”);
scanf(“%c”,&harf);
printf(“Bastığınız harf: %c”,harf);
return 0;
}
PYTHON BASILAN HARFi SÖYLEYEN PROGRAM:
harf = input(“Lütfen bir tuşa basınız… “)
print(“Bastığınız tuş: “+harf)
Aradaki fark bariz değil mi? Ben yazılıma ilk başladığım zamanlarda akıl aldığım bir abim “C dili ile başla çözersen her şeyi çözersin” demişti. Dediğini yaptım, C ile başladım fakat C dili o kadar çok yoran bir dildi ki nerede ise yazılımdan soğuyacaktım. Ardından C++ ve en nihayetinde Java ile noktaladım. Ve hepsinden sonra Python ile tanıştım. Kullanımı oldukça rahat, içerisinde kullanıcıyı yormayan kolaylıklar barındıran bir dildi. Diğer diller gibi parantezler kullanmak yerine blok denilen tab sistemi ile içeri girme koşullarını kullanıyordu. Ona da bir örnek verelim sözü geçmişken…
C#:
using System;
public class Program
{
{
int a = 10;
if (a<20){
Console.WriteLine(“A 20 sayısından küçüktür…”);
}
}
}
DiĞER DiLLERDE DE C# iLE AYNI ŞEKiLDE TANIMLANIR.
Bir de Python’a bakalım…
PYTHON:
a = 10
if a<20:
print(“A 20 sayısından küçüktür”) #print bir tab içeride ama sözlük buna izin vermiyor siz onu o şekilde düşünün
Gördüğünüz gibi iki nokta sonrasında alta inerek bir tab boşluk bıraktık. IDE yani programları yazmamızı kolaylaştıran yazılım programları diyelim buna (bilmeyenler için daha açıklayıcı olacaktır) kendisi zaten alt tarafa atacaktır.
Netice itibari ile Python öğrenmesi kolay, çok güçlü, geniş kütüphanelere sahip bir yazılım dilidir.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar