bugün

new amsterdam

2018 yapımı doktorların hayatını ele alan Amerikan yapımı dizi. Diziyi birkaç bakımdan ele alacak olursak;

1- Dizide çalan şarkılar genel olarak benim tarzım olmamakla birlikte, kulağıma çalındıklarından itibaren beğenme yüzdem %90 filan galiba. Bugün direkt diziden 3 şarkıyı dinleme listeme ekledim mesela. Bu da bayağı bir iyi olduğunu gösteriyor.
2- Oyuncular ve oyunculuklar. Oyunculardan psikiyatrist Iggy Frome ve başroldeki Max Goodwin hariç bana simayen bile olsa tanıdık kimse yok. O nedenle taraflı yaklaşım sergileyemem. Minik rolleri olan kişilere kadar herkes başarılı sayılır bence. Tabii bazen insanı rahatsız eden oyunculuklar sergileniyor, ama bunları diğer örneklerle mukayese edince oranlar burada oldukça düşük.
3- Oyuncuların ırk, düşünce, din, cinsiyet bakımdan temsili. Açıkçası hiç bu kadar renkli bir kolaja sahip bir diziyle karşılaşmamıştım. Küçüklü büyüklü rollere serpiştirilen kişiler, kişilerin seçimleri ve düşünce tarzları vs. olarak oldukça tuttum rol paylaşımlarını.
4- Tıbbi içerik. Şu ana kadar izlediğim 10 bölüm içinde bilgim dışında birkaç vaka görmekle birlikte, genel olarak çok aşırı uç vaka seçilmediğini düşünüyorum. (Eee biz House izlemiş bir nesiliz. Gerçi orada da çoğu SLE çıkıyordu da neyse) Yani mevcut medikal bilgimle ben bile çoğunu bilip, şöyle yaklaşırız diyorum. Dizide bazı çok basit bulgular kullanılarak olgu çözülürken, buna halktan bir "wow" denmesi bekleniyor olabilir, ama iyi bir tıbbi geçmişi olan kimsenin ağzını açıkta bırakacak bir bilgi olacağını sanmıyorum. Tanılar ve tedaviler doğru ama, en azından saçma şeyler demiyorlar.
5- Başrol. Abi sen can sıkıcısın tamam mı? Çok bir kanatsız meleksin, yok olmaz o yani. Superman'in medical director hali gibisin yani. insan öyle meslektaş da istemez hani Mr. "How can I help?" hocam.
6- Dizinin genel seyri. Bireysel hikayeler üzerinden yürüyor. Bu bakıma biraz Türk doktor dizilerini andırıyor evet, ama bana daha ilgi çekici geldi.

Sonuç olarak kafa dağıtmak için iyi bir alternatif. Scrubs gibi gülmekten kırıp geçirmiyor, House gibi uç karakterler yok, E.R. gibi tıp üzerine ciddi ciddi eğilmiyor, Nip&Tuck gibi çapkın doktorları konu almıyor ve de son olarak bir Mucize Doktor kadar sürreal bir çalışma değil.