bugün

halife nin kureyşli olması

islamdaki arap hatta kabile ırkçılığının örneklerinden sadece birisidir.

Hilafet Kureyştendir/imamlar kureyştendir hadisi buharide, muslimde, müsnedde neredeyse tüm önemli hadis kitaplarında geçer, mütevatir yolla gelmiştir yani hadis usulüne göre yüzde yüz sahih hadistir.

Hadisin şerhlerinde öndegelen islam alimleri halife olmanın şartlarından birinin kureyş kabilesinden olmak olduğunu kabül ederler.
Mesela imam Nevevi muslim şerhinde bunu söyler. ( Müslim, Nevevi Şerhi), 12/200). ibn Hacer'in de Fethul-Bari'de halife olmanın şertlerinden birinin kureyş kabilesinden olmak olduğu fikrini kabul ettiğini görürsünüz. Kureyş kabilesinden bir kişi bile hayattaysa başka ulustan-kabileden kimse halife olamaz ibn Hacere göre. Kadı iyad da aynı görüştedir. Bu 3 alim 3ü de islam dünyasının ve tarihinin en büyük alimlerindendir. islam alimleri dedikde ibn Hacer ve imam Nevevi akla ilk gelen ilk isimlerden olur. Diğer büyük islam alimlerinin de görüşleri benzerdir.

Neredeyse sadece Sofuoğlu, Muhammed Hamidullah gibi türk alimler kıvıra-kıvıra, bin takla ata-ata palyaço durumuna düşerek bu hadislerin şerhinde kureyşli olmanın halifelik için sıhhat şerti olmadığını derler.