bugün

atatürk ü koruma kanununa gerek yok

kimse liderlere saygı duymak zorunda değil diyerek kanunu eleştirmiyor. bu kanun bizzat ifade hürriyetine ters. sözlükte kaç kere yazdık bunu.

bir kere bu kanun sebebiyle bireyleri cezalandırma yetkisini devlete verirseniz, iktidarlar bu kanunu esnetip, fikir hürriyetini yok sayacaktır. sonunda öyle bir hale gelecektir ki, en ufak bir eleştiri bile yapamaz hale gelir bireyler. veya eleştiri yaparken acaba başıma iş gelir mi diye düşünür. neyin hakaret olup neyin olmadığına iktidar karar verecektir. yapacağınız mizahı, argo kelimeyi, koruma kanunu kapsamında engelleyecek, size de ceza verecektir. bu ifade hürriyetini açıkça ihlaldir.

siyasilere hakaret ifade hürriyetidir. siyasiler aldıkları kararlarla toplumun bir kesiminin aleyhine sonuçlara sebep olabilir. bu bir kısım insanlar da hakaret edebilir.

macaristan, çek cumhuriyeti gibi ülkelerde 25 yıl önce kaldırılmış devlet başkanına hakaretin suç olması.

kurucu lider olması da ayrı bir statü yaratmamalı. daha doğrusu devlet başkanı, cumhurbaşkanı olması sebebiyle hiçbir siyasi, diğer vatandaşlardan ayrı bir hukuki statüde sayılmamalıdır. aihm hakaret suçuna böyle bakıyor.

batı değerlerini örnek alıyorsak tam almalıyız. yok biz medeniyeti değil de ifade hürriyetinin şu veya bu sebeplerle kısıtlandığı otoriter asya ve ortadoğu rejimlerini örnek alacağız derseniz siz bilirsiniz.

https://www.dogrulukpayi....na-hakaretin-yaptirimlari