bugün

modern türban anlayışı

Son zamanlarda etrafınıza baktığınızda suratı badanalı, dar pantolonlar, taytlar, memeyi tepsi gibi öne çıkartan kıyafetler, göt loplarını belli eden kıyafetler giyen türbanlı modelidir.

Bu kişiler neden kapanmıştır?

1- bir yerlere yaranmak için.
2- sikişip sikişip adı çıkmaya yakınken kapanayım da namuslu görüneyim mantığı.
3- aile baskısı.

Evet bu üç maddede yer alan türbanlılar maalesef ki bu şekilde oluyorlar. isteyerek kapanmadıkları o kadar belli ki bunun kendileri de farkındalar.

Peki bu dinimize göre uygun mu?

Değil ama kapanmak farz evet. Fakat kapalıyken bu şekilde olması ne etiktir ne de caiz.

Peki açık kızlar?

Onlar açık olmayı tercih ediyorlar. Dini açıdan değerlendirmesini kendileri yapsın. Sergi konusunda da yorum yapmayacağım. Bizim konumuz modern türbanlılar. Kapanıyorsan edebin ile kapan. Beceremiyorsan da açıl ki bizleri dinden soğutma.

Peki ayetler ne diyor mu duruma?

“Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına (bir ihtiyaç için dışarı çıktıkları zaman) dış örtülerini üstlerine almalarını söyle. Onların tanınması ve incitilmemesi için en elverişli olan budur. Allah bağışlayandır, esirgeyendir.” (el-Ahzâb, 59)

CiLBÂB kelimesini belki duymuşsunuzdur. Anlamını biliyor musunuz peki?

“Âyette zikredilen “celâbîb” kelimesi, “cilbâb” kelimesinin cemî hâli olup lügat­te; ge­niş el­bi­se, göm­lek ve başör­tü­sü gi­bi mânâlara gelmektedir. Yani ka­dı­nı baş­tan aşa­ğı ör­ten bol manto, ferâce ve çar­şaf gi­bi giy­si­ler, cil­bâbın muhtevâsına girmektedir.
Cilbâb, esasında vücut hatlarını belli etmeyen örtüdür. Bugün maalesef sokaklar, bütün vücut hatlarını ortaya döken, dar, süslü ve câzibeli bin bir türlü dış kıyafetle dolu. Lâkin bu aslâ tesettür değildir. Dış kıyafet, bol olmalıdır. Vücut hatlarını belli etmemeli, “Baksana bana!”, dedirtmemelidir “


Rasûlullah –sallâllâhu aleyhi ve sellem– Efendimiz tesettürün ehemmiyeti ile alâkalı olarak bir hadîs-i şerîflerinde şöyle buyurmuşlardır:

“Cehennemliklerden kendilerini dünyada henüz görmediğim iki grup vardır: Biri, sığır kuyrukları gibi kırbaçlarla insanları döven bir topluluk. Diğeri, giyinmiş oldukları hâlde çıplak görünen ve öteki kadınları kendileri gibi giyinmeye zorlayan ve başları deve hörgücüne benzeyen kadınlardır. işte bu kadınlar Cennetʼe giremedikleri gibi, şu kadar uzak mesafeden hissedilen kokusunu bile alamazlar.” (Müslim, Cennet, 52)


Not : dini görevlerimin hepsini yerine getiren birisi değilim. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu da biliyorum. Evet keşke ibadetlerimi yerine getirebilsem. Belki daha sonra. inşallah diyelim.
Bu modern türbanlı, süslüman konusu uzun zamandır canımı sıkıyordu. Bu yazıyı yazma gereği duydum. insanı dinden soğutmayın. insan olun. Güzel olduğunuzu sanıyorsanız da yanılıyorsunuz. Size sıkmabaş, süslüman denilmesinden de ayrı bi keyif alıyor gibisiniz. Merak ediyorum çevrenizde sizi uyaran birileri yok mu? Yoksa çevrenizdekiler de mi bu şekilde de onlara özeniyorsunuz. Özenmek demişken, sahi birbirinin kopyası olan bi nesil ile birlikte yaşıyoruz. Özgünlükten, samimiyetten uzaksınız.

Bizim sınıfta süslüman vardı. Kapalıydı ama açıktan farkı yoktu. Sonradan açıldı kız. Sunroof.

Okulda da dikkatimi çeken götü başı meydanda bi süslüman vardı. O da açılmış demin farkettim. Sunroof.

Edebiyle kapananlar da var. Onlara lafım yok.

Ek olarak not : uzun uzun yazıp küfür kullanmadığım ilk ve tek entryim bu olabilir.

görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel