bugün

doktorların internetten araştırdım alerjisi

gözümün önünde bir belirtiyi açıp Google'da aratan doktor gördü bu gözler. ama bir an için bile, "köftehora bak, bize yapmayın der, kendisi koskoca doktor olmuş gider Google'a bakar" diye birşey geçmedi. neden? çünkü insanda biraz izan olur:

Doktor düşüncesine yardımcı olsun ya da sağlama olsun diye bakar, üstelik gördüğü sonucun ne anlama geldiği hakkında aldığı eğitim münasebetiyle bir fikri vardır, kırk ihtimali aynı anda değerlendirebilir.
oysa sen veya ben "derdim neymiş" diye bakarız; çıkan sonuçları anlayacak, tahlil edebilecek donanımımız olmadığı için yalan, yanlış ve eksik bir panikle tenekeden alim oluruz. O yüzden bakmayın diyorlar, meslek sırlarını çözebileceğizden falan bir korkuları yok yani. yoksa sen ben kırk yıl da baksak eğitimsizliğimiz yüzünden yeni birşey göremeyiz; görsek zaten biz de doktor olurduk değil mi?

Daha ötesi de var: Doktorlara bile kendi sağlıkları ile ilgili teşhis yapmamaları tavsiye edilir. neden? çünkü ne kadar bilgili olursan ol, hadise kendinle veya bir sevdiğinle ilgili olunca şirazen kaçar, duygusala bağlarsın, bilimsel yaklaşamazsın.

neye bakıldığı değil, kimin baktığı önemli...