bugün

3 aralık dünya engelliler günü

görsel
Bu resim engellileri ifade için kullanılmış. Görmeyen, duymayan, anlamayan ve hissetmeyen insanların toplumda farklılıklarına dikkat çekilip onları yaşamın içinde günlük hayata sokmak için normal insanlar da hassasiyet ve ilgi oluşması için yapılmış.

Evet, etrafımızda öyle insanlar var ki; bakıyor görmüyor, görse anlamıyor, anlasa bile dinlemiyor ve olaylara karşı çıkarcı ve hiç birşey hissetmiyor.
Başka toplumlarda infiale neden olan olaylar biz de kanıksanmış olmaktan çıkıp normalleşmiş. Bir arada yaşam kültürü ve sosyal sorumluluk yok olmuş.

Tarihi dokuya, çevreye, doğaya yabancı ve asla hiç bir canlının yapmadığını yapıp insan vücuduna giren virüs gibi; ilk önce kendini kamufle ediyor sonra uygun bir ortam bulunca vücut dengesini savunma sistemini yaşam fonksiyonlarını onarılmaz derecede değiştirip yok eder gibi davranış içinde bulunan virüs gibi yaşıyor insan.

Kendi ayağına basılana kadar sesi çıkmayan, bana helal sana haram anlayışı içinde olup aynı zaman da benimle çıkarsan manita, başkasıyla çıkarsa orospu ikiyüzlülüğü içinde yaşayan bu vb güruh da insanların sosyal hayatı sorumluluğu dışında olduğu için engelliler sınıfına girer.
Çünkü: insan olmayı idrak edememiştir. Tepkisiz duyarsız, Primer veya sekonder bir beyin hasarı yaşamış insan davranışı sergileyen, sosyal hayat içinde olaylara konsantrasyon kaybı gösteren bu insanlar sizce normal mi?

Her gün TV ekranında etrafımızda gördüğümüz şiddet gösteren hoşgörüsüz anlayışsız insanlar da engelliler sınıfına girer.
Taciz tecavüz yaralama cinayet kavga dövüş haksızlık hırsızlık uğursuzluk vb durumlara neden olan insanlar normal mi?
Trafik de kendini veya başkalarının hayatını hiçe sayan insan normal mi?
Kedi köpek vb hayvanlara işkence eden öldüren bir çiçeği böceği ağacı yok eden kesen koparan insan normal mi?

Günlük hayat da bulunamayacak toplumun içinde sosyal hayat da normal insan gibi yaşamaya engel olacak sadece eli ayağı gözü olmayan duymayan konuşamayan fiziki bir eksikliği olan insanlar ve doğum ya da sonrası beyin hasarı olan insanlar mı sadece engelli?
Ya ruhsal açıdan asla bir toplum da sağlıklı bir şekilde birey olamayacak başkaları ile iletişim kuramayacak insanlar?
Engelli kavramı sadece kör topal mı demek?

Davranış bilimi ile ilgilenen sosyologlar psikologlar vb 100.000 kişilik bir ekip bu toplumu tarasa tek tek konuşup bir ruh analizi yapsa acaba sonuç ne olur sizce? Ruh ve akıl sağlığı açısından ne halde olduğumuzu anlamak için haber izleyin yeter.

Daha biz ülkemizde kaç kişi engelli bilmiyoruz ve kesin bir rakam yok. En iyi tahmin ile ülkemizde oran %7 civarı.
OECD AB verileri bunun iki katı olsa da %7 engelli oranı incelendiğinde ve engelli insan profili oluşturulduğu zaman rakamlar korkunç.
OECD ülkeleri gelişmiş ülkeler de artan insan ömrü engelli insan sayısına muazzam bir etki yapıyor. Yaşlılığın getirdiği hastalıklar uzuv kayıpları vb durumlar önemli bir oran tutuyor.
Bizim gibi gelişmekte (!) Olan ülkeler için bu oran tam ters açıda ki biz de engelliler genel de çocuk genç insanlar.
Ya bu çocuk gençlerin iş hayatı eğitim alanında ki yeri ne durumda?
Al sana 3-5 kuruş ne eğitim ne iş iste seviyesinde.