bugün

nazım hikmet in atatürk e burjuva kemal demesi

atatürk, sosyalist falan değildir. o, yalnızca sosyalizmin kimi üretim araçlarından istifade ederek, kendine göre bir kalkınma modeli oluşturmaya çalışan, beyaz yakalı bir aydın ve son on yıllık döneminde, ülkedeki eğitim görmüş insan azlığı nedeniyle de tam anlamıyla bir burjuva destekçisidir.

burjuva iyidir, hoştur, eğitimli ve bilinçlidir, hatta ve hatta avrupa'da aydınlanma hareketine ve fransız ihtilaline öncülük dahi etmişliği vardır lakin, bir de kötü tarafı vardır ki, kapitalizm onun yumuşak karnıdır ve ona öznel yapısı gereği temayüllüdür.

o günün koşulları, kendince, öyle olmasını gerektirmiştir. bu, kendi gibi düşünmeyen insanların öldürülmesine göz yumduğunda, o'na ayar verilmesini engellemez. nazım hikmet de bunu dile getirmekte ve :

- bak! kemal; inanç, umut ve hırs yüklü kayığına bordadan yanaşan kayığa dikkat et! o kayıktakiler, seni, yolundan saptırabilecek burjuva köpekleridir ki, tarih onların yarı yolda bıraktığı nice yurtseverle doludur. onların sözlerine itibar ederek, gerçek vatanseverlere kıymaya başlarsan, gün gelir bir de bakarsın, ceplerinde havlayan köpeklerden biri de sen olmuşsun...

demeye getirmektedir. anlayana, sağlam ayardır...