bugün

matematik ne işime yarayacak

ilkokuldan itibaren dersleri günlük hayat ile bağdaştıran bünyenin sormuş olduğu sorudur.

Şimdi sözlük bu konuda yazmak istediğim çok şey var ama özet geçsem daha faydalı olur.

matematik seviye ve işlem bakımından ikiye ayrılır. matematik 1, daha çok düşünsel ve mantıksal zekayı çalıştıracak problemlere dayanır mesela işçi problemleri, havuz problemleri, fonksiyonlar gibi. matematik 2 ise daha çok pratik zekayı çalıştırır. integral, türev, ispat gibi formüllere dayalı çözüm gerektirir.

matematik genel anlamda beynin farklı fonksiyonlarını çalıştırır. mesela ters orantı kurduğumuzda iki sayının birbirine oranını hesaplarken beynimizin bir noktasını, sonucunu bulurken de farklı bir noktasını çalıştırır. günlük hayatımızda ise herhangi bir problem karşısında daha önceden çalıştırılan bu noktaları tekrar aktif hale getirmektir. buna ek olarak matematiksel düşünmeyi geliştirmek ve çözüm yollarını arttırmaktır.

matematik 1, basit seviyededir tabi basit dediğime bakmayın yapamayan yine yapamayabilir benim gibi. mantık olarak sadece 4 işlem bilinmesi yeterlidir. günlük hayatımız da örnek olarak, bir toplantıya veya yetişilmesi gereken herhangi bir yere gitmek için hazırlanma süresini, yolda geçirilecek süre ve varış süresi içinde neler yapılacağının hesaplanmasıdır.

matematik 2 ise, ileri seviyededir ancak belirli çalışmalar sonucunda öğrenilebilir. mat.1 gibi kesinlikle değildir. öğrenilmesi gereken kurallar ve terimler sayesinde yapılabilir.

matematiğin hayatımıza yarayıp yaramamasından çok, okulda matematiği sadeve soyut kavramlar olarak öğretilmesi ve sayısal zekaya sahip kişilerin genel olarak (istisnalar hariç) hitap yeteneğinin yetersiz olması matematik dersinin önemini sorgulatmaya yetmiştir.

*her ne kadar matematik önemli desek bile, uygulamalı bilimlerde matematik gibi teorik ağırlıklı dersler pek faydalı olmayabilir.