bugün

bol miktarda para basılmamasının sebebi

bu konu defalarca tartışıldı, hatta yanlış hatırlamıyorsam büyük türk düşünürü hilal cebeci de bunun niye yapılmadığını sormuştu bir tweetinde.

ekonomi bir bileşkeler bütünüdür ve denge üzerine kuruludur. merkez bankası para arzını artırdığında, aynı şekilde satın alınabilir şeylerin de belirli bir denge doğrultusunda ve benzer oranlarda artması gerekir. aksi takdirde para, karşılıklarına nazaran daha bol bulunabilir bir şey haline geldiğinden değersizleşmeye başlar. değerini kaybeden para otomatik olarak satın alınabilen bütün mal ve hizmetlerin değerinin artmasına sebep olur. iyi bir şey yapmaya çalışırken ülkenizi birden hiper enflasyonla boğusurken bulursunuz.

yaklaşım ve örneklemleri değiştirebilirsiniz fakat hepsinin sonu aynı kapıya çıkar.

google sizi direkt cevaplardı aslında ama yine de gerizekalıların ele geçirdiği sol framei, saçma da olsa bunlarla işgal etmeniz herkesin daha çok yararına bence.

*

edit: 4 senelik işletme iktisat gibi bölümleri okuyup enflasyonun ne olduğuna cevap veremeyen insan tanıyorum.

burada yazılan cevapların çoğu, bu komplike durumun içerisinde olan şeyler ve doğru. kimsenin de kıçı kırık artıya ihtiyacı yok. ne kadar anlayabiliyorsanız o kadar bu işler işte. hala anlayamadıysanız, bildiğinizi düşündüğünüz genel geçer şeyleri tekrar gözden geçirin, belki tam bilememişsinizdir.