bugün

ay ın neden sadece bir yüzünü görüyoruz

Çünkü dönüş hızı dünya ile senkronizedir. Bu kadar basit bir cevap fakat üzerinde düşününce mantıklı değil aslında. Yıllar içerisinde sapmalar olması lazımdı. Ama gözlemleyebildiğimiz zamandan bugüne kadar ay'ın diğer (karanlık) yüzünü hiç göremedik. Bu konuda çok fazla komplo teorisi mevcut.

Bir gezegenin doğal uydusu iki şekilde olur normalde. Ya o gezegenden kopmuştur ya da galaksi içerisindeki başka bir noktadan gezegenin çekim alanına girmiştir.

Ay'da bulunan elementler, dünyadakilerle benzerlik göstermiyor. Yani dünya'dan kopan bir parça değil.
Ay, başka bir gezegenden kopmuş gelmiş desek o da değil. Çünkü ay yüzeyindeki kayalar güneşten bile daha eski yıllara ait. Galaksi dışından kendi kendine gelmesi ise imkansıza yakın. Mesela Ay'ın, komşumuz olan Andromeda galaksisinden gelmiş olması mümkün değil.

Geriye komplo teorisyenlerini heyecanlandıran tek bir şey kalıyor. Ay, yapay bir uydu olabilir. Yani başka bir medeniyet tarafından buraya yerleştirilmiş olabilir.
Amerika ve rusya uzun yıllardır ay seyahati gerçekleştirmiyorlar. Birkaç sefer gidip her şeyi keşfetmiş olamazlar. Orada gördükleri ve gizledikleri bir şeyler olabilir.