bugün

cumhurbaşkanından ilk 500 üniversite tepkisi

Akademisyenler rektör seçiyor.
Örn: 100 kişilik kurul 99 tane oyu Ahmet için kullanıyor. Kalkıp 1 oy alan Mehmet rektör oluyor.

Peynir ekmek gibi akademik ünvan dağıtılıyor. Ondan sonra TV ekranında akademik ünvanlı insanlar Nuh peygamber oğlu ile cep telefonundan konuştu diyor.
Hele ki son anayasa tartışmaları sırasında hukuk konusunda yine hukukçu olanlar tarafından söylenenleri düşününce...
Yazılan doktora tezleri, kurullar, yapılan intihâller yapboz tahtasına dönen rektörlük doçentlik kıstasları vs de cabası. Eğitim ve bilim açısından denetleme yönlendirme teşvik açısından yeterlilik arz eden bir kurum kuruluş oluşturmadığımız için nice sayısız örnekler var.
https://twitter.com/tevfi.../1051389942788775936?s=19

Eğitimde milli ve yerli tartışmaları, mesela; biz ram veya HDD ya da işlemci ekran kartı anakart yazılım üreten bir insan mı yetiştireceğiz yoksa donyo bozo koskonoyor diye elinde ki para verip aldığı telefonu Bilgisarayları parçalayan insan mı?

Eve beyaz eşya ve ankastre yenilemesi yaparken Siemens tercih eden ama kahrolsun Almanya diyen bir anlayışla yaşıyoruz.

Çocuğunu yabancı kolejlerde üniversite okutup her yeri imam hatip yapacağını söyleyen bir anlayış üniversite için gerekli altyapı bilgisi çocuklara veremediği için üniversitelerimiz ilk 500 arasına giremiyor.
Şu an iddia ediyorum Türkiye'nin tüm üniversitelerini times higher aducation world üniversty rankings listesinde ilk 10 arasında olan okulların oluşturacağı bir konsorsiyuma verseniz de üniversitelerimiz ilk 500'e giremez.
Neden mi?
Üniversiteye hazırladığımız gençlere hiç birşey veremiyoruz. Onları üniversite eğitimine hazır hale getiren bir eğitim sistemimiz yok.
Şahin marka arabaya v12 motor koyup son sürat yapmak gibi, arabayı parçalamak kaçınılmaz son olur. Ondan sonra bu araba niye Ferrari gibi olmuyor demek gülünç olur.

Cahillik yani bilgisizlik eğitimsizlik ile aptallık aynı şey değildir.
Cahillik bilgisiz eğitimsiz olmak önemli bir şey değildir. insanlar bir okula gitmeden bile şu an içinde olduğumuz bilişim iletişim çağında kendini geliştirir öğrenebilir.
Ama aptallık önemlidir ve kimse aptal olarak doğmaz. Aptallık için mutlaka eğitim okul hayatı şart (Bernard Russell) üniversite bir meslek okulu değildir.
Size iş öğretmez, esas itibarıyla üniversite üniversal kökünden gelir. Bilgiyi korumak ve yaymak bu bilgi sahibi insanların hakları özerkliğini korumak belli bir grup zümre millet güç üstü evrensel bir oluşumdur.

Ülkemiz de üniversite çıraklık meslek okulu olarak algılanıyor yaşanıyor. Sanki işkur veya belediyenin meslek kursunda alınan belge işe giriş izini olarak görülüyor üniversiteler diplomalar.
Oysa öyle değil.
Üniversiteler fikir üreten yerlerdir. Sayısız örnek verilebilir, bir icadı olan bilim kurullarına girer. Orada ürünün gelişimi kullanım alanı genişlemesi için fikirler tartışılırken tüm dünya da artık ters olarak bu işliyor.
Bu kurumlardan bir şeyler yapılması isteniyor.
Üniversiteler insanlara akıl vermez, insanlara aklı kullanmasını öğreten kurumlarıdır.
Bunun alt yapısı ise ilköğretim de verilir.

görsel