bugün

karadenizin başkenti

trabzon’dur.

samsun gibi boş teneke bir şehir değil karadenizin, orta karadenizin bile başkenti zor olur.

samsun saçma sapan göç almış, içinde bomboş bir kitlenin yaşadığı yer. eskiden bir atakum ilçesi vardı, muazzamdı. onun da içine sıçılmış durumda. kuveytlisi, ıraklısı, suriyelisi siz denize girerken yanınızdaki kadının götünü başını 4k kayda alıyor. boklu çocuk bezini üçüncü kattan sokağa atıyorlar.

bu atakum ve ilkadım denilen bölgelerde böyle. bunun bir de tersi istikametteki curcunası var. derebahçe ve arka mahalleleri görüp görebileceğin en sefil yerler. bu bölgede de faytoncuların ailesi yaşar. sokaklarda kazanlarla çamaşır yıkayan bu bölge halkı şehirden biraz uzaktadır.

adını daha sayamadığımız birçok etkisiz, faydasız grup bulunur samsun’da. içinde devlet tiyatrosu bile bulunmayan bir megaköyü bırakın da başkent olarak ilan etmeyelim.

trabzon ise ikiye ayrılır. erdoğdu, boztepe bölümü ve beşirli, şana bölümü olarak. erdoğdu ve boztepe halkı tıpkı samsun halkı gibidir ama biraz daha maddi geliri iyi durumdadır. beşirli ve şana bölümü ise eğitimli, şehrin ekonomik dinamiklerini elinde bulunduran kesimdir. her türlü kültürel faaliyetin de bulunduğu bu şehir bilmeyenine garip gelse de bu faaliyetlerde kapalı gişe oynar.

bir tarafta nereden geldikleri belli olmayan, agucuk gugucuk tiplerle dolu, şehrin ekonomisine, dinamiklerine, çarkına bir damla su taşımayan parazit bir toplum varken diğer tarafta ülkenin en güçlü birkaç şehrinden biri bulunmakta. limanı da çalışan bir şehir, samsun limanında uyuşturucu bağımlıları fink atarken trabzon limanında transit ticaret yapılır.

ayrıca samsun’u büyükşehir yapan ekonomik ve beşeri etkenler trabzonlu iş adamları tarafından sağlanmıştır.