bugün

uzlaşma komisyonuna chp nin üye vermemesi

dün tbmm başkanı köksal'ı makamında ziyaret eden baykal'ın konu hakkındaki görüşmeler sonucunda dile getirdiği düşüncesi.

yeni anayasa hazırlanması çalışmalarında faydalı olabilicek, köksal toptan tarafından önerilen, mecliste grubu olan partilerin eşit sayıda vekille temsil edileceği bir komisyon kurulması çağrısı chp genel başkanı baykal tarafından açık bir dille reddedilmiştir.

akp'nin laklik karşıtı odak olarak gösterilmesi ve bu konudaki anayasa mahkemesi kararını, ayrıca kapatma davasına vesile olan türban kararını sebep göstererek ak parti'yle bir araya gelmelerinin mümkün olmadığını söylemiştir.

ülkenin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu, 80 darbesiyle dayatılan anayasanın yetersiz olduğunu her platformda belirten baykal, nedense bu konuda ki uzlaşma çağrılarına sessiz kalmayı tercih ediyor. açık açık biz bunlarla uzlaşamayız diyebiliyor daha görüşmeler bile başlamamışken.

iktidarın her ağzından çıkana hayır demeyi muhalefet sanan chp zihniyeti bir kez daha kendini göstermiştir ki asıl uzlaşmacı olmayan taraf kendileridir. daha önce de kendilerinden randevu talep eden akp'li bakanlarla görüşmemişlerdi.

bu ülkenin düzgün bir iktidara olduğu kadar, düzgün bir muhalefete de ihtiyacı olduğu artık aşikardır. hükümetin kararlarını, işteyişini, uygulamalarını beğenmeyebilir muhalefet ki zaten bunları eleştirmek görevidir. ancak sadece eleştirerek, kürsüden konuşarak gidişata pek faydası dokunmayacağını anlaması gerekiyor deniz baykal'ın artık. sorunlar komisyonlarda çözülür, şikayeti olan bunu komisyonlarda dile getirir, araştırılır, çözüme gidilmeye çalışılır. köksal'ın önerdiği komisyon bu konuda bir ilktir nedeyse. partilerin eşit oranda temsil edileceği bir komisyon teklif etmesine rağmen, baykal " onlar laik değil, nasıl uzlaşacağız onlarla" diyebilmiştir. zaten sıkıntının da burda olduğunu anlayamamış baykal. herkes aynı görüşte olsa, belli fikirler savunulsa komisyona ne gerek var? arada fikir ayrılıkları var ki ortak paydada buluşulması için komisyonlar kurulur, toplantılar düzenlenir. demokrasinin gereği de budur zaten.

konu hakkında medyada çıkanlar; http://haber.gazetevatan....00705_1&Newsid=200705