bugün

orucluyken yaninda baskalarinin yiyip icmesi

orucun sıhhat ve sevabını artıran olaydır. oruç tutmaktaki amaç fakirlerin halini anlamak değil miydi? sen elinde dönerle yürürken çöp karıştıran çocuk sana "niye önümde yiyosun terbiyesiz?" diye mi sordu? bu yüzden oruç tutan kişinin karşısındakine "vay şerefsiz" demesi yerine onu daha da çok sevip sayması "sen olmasan nasıl anlardım lan fakirin halini, ühühü" moduna girmesi daha faydalıdır. hem aç kalıp hem küfretmektense nefsi daha da köreltip oruçtan birşey anlayabilmek en güzelidir.

fakat şu da doğrudur ki oruçlu insanın önünde yemek yememek bir görgü kuralıdır. yersin eyvallah, biri birşey diyemez; ama "özgürüm lan" diye, karşındaki insanı düşünmeden, ona gözükmemek için hiçbir çaba göstermeden gözünün önünde yemek hoş bir davranış değildir. osuramazsınız diye bir yasak var mı türkiye'de? yok. e o zaman zart zort salayım sokakta? oruç da öyle işte, saçma geldi evet ama öyle. yasal, serbest olması bunun hoş karşılanabileceği anlamına gelmez.

oruç tutmayıp milletin önünde yemek yiyenler gaza gelmiş galiba, adamın imlasına cartına curtuna el atmışlar; ne tanım ne birşey. vuhu, çok süper.