bugün

ikinci bayezid

bir osmanlı padişahı. hakkında burda yazan iki farklı görüş sahibi yazar grubu var ve iki grup da aptalca sıvıyor. şimdi üşeniyorum ama zamanı gelince referansı sağlam editlemeyi buraya yaparım.
biri çıkıyor içkiciydi diyor, biri esrarcıydı diyor, biri veliydi diyor. hepsi de bişey biliyor ama yarım yamalak biliyor. biri öbürünün dediğini cahil herif öyle değil şöyle diye tekzib ediyor. sen de cahilsin oğlum. senin bilgin de yarım yamalak. bu padişah hakkında tırnak içinde belirteyim bütüncül bir bilgisi olmayan gelip burda ahkam kesmesin. duygusal tarihçilik olmaz oğlum. iki kesim de birbirine zıt görüşünde duygusal heveslerle netten okuduğunu yazmış.

herifin oğlunun da eksik bildiği bir şey var. osmanlı tam anlamda bir şeriat devleti değildi. ok? tam anlamda diye ekledim ama onu da işine geldiği gibi anlar şimdi bu. öyle olsaydı bir osmanlı hükümdarı yasa mı çıkarırdı. şeri kurallar devlet yönetimi hakkında da her şeyi belirtmiş zaten kaldı ki. öyle olsaydı kanunnamei ali osman çıkartılır mıydı? yok bai imiş de katli vacipmiş de. bilip bilmeden konuşmayın. tam şerii devlet olsa doğru ama osmanlının öyle bir iddiası da yoktu zaten. resmi dini islam olan, bir çok noktada dini hükümleri uygulayan bir devlet. ama esasında gücün devleti. güce göre kendini şekillendiren bir devlet. yavuzun katli vacip falan olmuyor öyle işler. hilafet dönemi olsa dediğinde haklısın ama bu devlet “4 “ halifenin hilafet devleti değil.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar