bugün

natüralizme karşı evrimsel argüman

evrimin "hayatta kalmak için beynin illa doğru düşünceler üretmesi gerektiğini" ileri sürdüğü yalanına dayalı boş laftır. yukarıda izah ettim ama biraz daha açayım:

bir kere şu yalanı biraz düzeltelim de evrimin tezlerine biraz daha benzer hale gelsin hiç değilse: "türün devamı için beyin illa doğru düşünceler üretmelidir". yine yalan ama olsun...

"doğru" kelimesinin cümlede kastedilen anlamı evrim için hiçbir şey ifade etmez.

doğru nedir? yanlış nedir? misal insanların birbirlerini öldürmesi, özellikle yiyecek, geçim kaynaklarının paylaşımı konusunda bir sıkıntı yoksa yanlıştır değil mi?

bu noktada, ünlü antropolog napoleon chagnan'ın bazı amazon yerli kabilelerinde yaptığı araştırmadan bahsetmek lazım. söz konusu kabileler birbirlerinden oldukça uzakta konumlanmış durumdalar. her birinin kendi bölgesindeki besin imkanları paşa paşa geçinip gitmeye yeterli. fakat bu kabilelerde birbirlerine baskın yapıp, kadınlarını kaçırma alışkanlığı var. tabi bu riskli bir iş. kadın avına giden bazı yerliler haliyle çatışmalarda öldürülüyor. kabilelerde baskın bir liderlik kurumu olmadığı için isteyen yerli baskına gidebilirken, istemeyen gitmeyebiliyor.

napoleon chagnan baskına gitmeye hevesli yerlilerin ortalama yaşam süresinin tırsık olanlardan çok daha kısa olduğunu tespit ediyor ki bu şaşırtıcı değil elbette. şaşırtıcı olan çocukların büyük çoğunluğunun baskına giden yerlilerin çocukları olması! aslında durduk yere öldürülme riskine giren aptallar olmalarına rağmen, edindikleri çok sayıda kadından çok sayıda çocuk yapabiliyorlar bir çatışmada ölüp gitmeden önce.

dolayısıyla kabilenin popülasyonu "doğru" düşünce üretemeyen ama edepsiz bireylerden oluşuyor ağırlıklı olarak!...