uygur türkleri

Şuan Filistin,Suriye kadar ve hatta belki daha fazla eziyet, işkence gören kardeşlerimizdir. Filistine olan şeyleri medyadan her an takip edebiliyorken doğu Türkistan da neler döndüğünü göremiyoruz. Çin'in uyguladığı dışarıya kapalı tutumu sebebiyle bir şey öğrenmek çok çok zor.

Şuan orada uygulanan şeyler geçmişte Mao hükümranlığı zamanından bile daha kötü. Çünkü Mao, sadece Uygur türklerine karşı bir politika izlemedi aynı zamanda kendi Çinli vatandaşına da aynı zulmü yaptı. Fakat şuan bulunan devlet başkanı sadece Uygur türklerine karşı asimile etme politikası izliyor. Uygulanan polikalardan biraz bahsedeyim.

- 2 çocuktan fazlasına izin vermeyen bir doğum politikası izleniyor. Eğer olursa kadınlar zorla kürtaj ettiriliyor.

- erkekleri sözde ıslah kamplarına toplayarak psikolojik işkencelere maruz bırakıyorlar.

- Çinli bir aileyle kardeşlik uygulaması var. Her Uygur ailesi Çinli bir aile ile kardeş yapılarak ıslah kamplarında olan erkekler sebebiyle yalnız kalan Uygur kadınlarının evlerine davet ettirilip hertürlü hizmetlerini yaptırıyorlar.

- Uygur kızlarını toplayıp Çin'in merkezine çalışmaya gönderme kılıfı ile alıyorlar ve onları fuhuşa zorluyorlar.

- cami kapılarında uyarılar asarak camiye kimlerin girip giremeyeceğini belirliyorlar. Örneğin;Kadınlar giremiyor, 18 yaşın altındaki erkekler giremiyor.

- camilerde Allaha dua ettirilmiyor. Şinziye(devlet başkanı) hamd olsun şeklinde söylemler söyletiyorlar.

- doğu Türkistana kendi Çinli vatandaşını göç ettiriyor.

- Çinlilerle evlenenlere para, ev gibi ödüller vadediyorlar.

- aile yapısını tamamen bozan politikalar ile dini ve milli kimliği ortadan kaldırmaya çalışıyorlar.

- her sokakta kamera ile izleniyorlar. Zaten telefon bilgisayar VS. iletişim imkansız denecek kadar zor.

- kendi kültürlerini zorla dayatıyıyorlar. Çocukları Çinceyi öğretmek adı altında kültürlerini aşılayan okullar açıyorlar.

- normalde Uygur alfabesi Arap harflerinden oluşuyor ama yakın zamanda bunu da kaldırmaya yönelik çalışmalar başlatmışlar.

Şuan aklıma gelen bunlardı. Ama orada büyük bir zulüm yaşanıyor ve Çin zaten oraya gazeteci VS. Girmesine izin vermiyor. Yaşananların hiçbiri medyaya yansımıyor. Ve Dünya zaten yansıyana bile susarken yansımayana karşı ne yapsın!