bugün

hindu vedalarında muhammed peygamber

sürekli tekrarlanan yalanların bir süre sonra geniş kitlelerce doğru kabul edildiği bilgisine sahip olmayanların iddiasıdır.

bir örnek: "kahvaltı en önemli öğündür". çok kişi böyle düşünür. sebep? bu iddiayı ispatlayan bilimsel bir araştırma var mı? geçende bir radyo programında dinlediğim bir doktor bu konuya kafayı takmış. önce bilimsel araştırmalara bakmış. evet, öğünlerin önemiyle ilgili bir çok araştırma yapılmış ama ne kahvaltının, ne öğle yemeğinin, ne akşam yemeğinin en önemli öğün olduğu ispatlanamamış. peki herkesin doğru kabul ettiği bu iddianın sahibi kim? bir amerikan mısır gevreği şirketi! 1970'lerde yayınlanan bir reklamda doktor rolündeki aktör bu cümleyi söylüyor!..

isteyen istediği her konuda şahsi fikir beyan edebilir. fakat insanlar bilgi paylaşmanın sorumluluğunun farkında olmalıdır.

inançlı bir kişi olsam, özellikle dinimle ilgili paylaşımlarımda, o paylaşımlar dinimin lehine bile görünse dikkatli olurdum. zira eğer iman sahibiysem, dinimin iddiaları ve dayanakları neyse, onların mevcut sağlam kanıtlar kapsamında yeterli olduğunu kabul etmiş olmam gerekir. bilinçli veya bilinçsiz yalandan dayanak uydurmak veya yalandan dayanakların yayılmasına alet olmak, dinime yalanı dayanak yapmam manasına gelir ki hiç şüphesiz sadece batılın yalana ihtiyacı olur.