orhan pamuk

kara kitap'ı kesinlikle ingilizce çevirisi için yazdığına eminim. türkçede neredeyse hiç kullanılmayan yan cümleler dolu uzun cümleler kurma metodu yüzünden onuncu sayfasında bıraktım o kitabı (ingilizcede yan cümlelerle ana cümle uzatılır ama okunması kolaydır çünkü yan cümleler ana cümle bittikten sonra bağlaçla eklenir, türkçedeki gibi araya girip ana cümleyi unutturmaz) ama dört beş başka kitabını okudum ve sevdim. hele benim adım kırmızı bence cidden başyapıttır.

son kitabı hakkındaki röportajını dinleyeyim dedim, kapadım hemen. arada hayal kurduğum zamanlarda kendimi yönetmen olmuş da stüdyoyu dize getirip filmlerimin fragmanlarında filmin önemli sahnelerini asla göstermediğimi düşlüyorum ben. hatta fragmanda asla filmin konusunun anlaşılamamasına, filmin ilk yirmi dakikasından sonraki anlardan tek bi sahne bile konmamasına dikkat edeceğimi hayal ediyorum. eğer bi film çekersem insanlar filmi seyretmeden sadece fragmanla filmi görmüş olsunlar istemiyorum çünkü. hah bu röportaja gelecek olursak, pamuk bi tek kitabın sonunu söylemiyor nerdeyse.

hem kitabın konusunu anlatıyor, hem de alt metinlerin ne üstüne olduğunu. e kardeşim insanlara neden okuyacak bi şey bırakmıyorsun, deli misin divane misin, insan kitabını anlatırken sürüsüne bereket spoiler verir mi. hatta bi an aldı kitabını eline, içinden önemli bi pasaj okumaya başladı ki o ana kadar zaten duymamaya çalışıyordum dediklerini, o tüy dikti, kapadım.

yine de okumak boynumuzun borcu. evet daha okumadığım kitapları da var ama bu biraz farklı ne de olsa. hani ödül alan yazar daha sonra tekrar aynı edebi kuvvetini muhafaza edebilir mi sorusuna cevap olacak ya, o yüzden.

genel bi tanım yapmak gerekirse, o uzun hikayedir ama kısaca diyebilirim ki, kendisini daha de ve ki'yi doğru kullanamadan türkçesinin bozuk olduğuna dair eleştirenlere inat sıkı yazardır, çoğu eleştiren adamın motivasyonu da pamuk'la siyasi fikirlerinin zıt olmasından gelmektedir. kara kitap hariç her okuduğum kitabı gayet de kuvvetli bi kalem elinden çıkmış kitaplardı. hatta ben kara kitap'ı eleştirsem bile kimileri tarafından pamuk'un başyapıtı olarak görüldüğünü de eklemek gerek.