bugün

bülbülü öldürmek

Çok kısa sürede bitirdiğim kitap. Entry hatrı sayılır derecede DP'liler içeriyor olabilir.
istediğin kadar saksağanı vur vurabilirsen ama unutma, bülbülü öldürmek günahtır.” Beni böyle etkileyici sözlerle hayran bıraksa da kendine Edebi doyuruculuğu aslında zayıftı. Ya da ben büyük beklentiyle okudum bilemiyorum. Ama sürükleyici ve etkileyici bir hikaye ileride çocuklara okutmalık kitaplar listesinde benim için. mutlu sonla bitsin herkes yaptığı yanlışı görsün istedim her sayfayı çevirirken, Özellikle mahkeme sayfalarında. mahkemenin sonu tahmin edilebilir olmasına rağmen insan işte yine de umut ettim, yanılmak istedim. gerçek dünyada, özellikle ülkemizde, adalet bir ütopya halini almışken insan en azından romanlarda hak yerini bulsun istiyor. Neyse siyaset yapmadan devam ediyorum Bir yetişkinin ağzından anlatılsa istediği etkiyi yaratmayabilirdi kitap çocuk masumiyetini hissediyorsun özellikle yine mahkeme salonunda çocuğun sanığa davranışlarından etkilenmesi ağlaması, ve onun büyüyünce bu durumlara ağlamayacağını söylemeleri tam küçük prensti. Çocuk vicdanıyla okumak beni derinden etkiledi diyebilirim dediğim gibi.
Fazla gerçekçiydi Önyargıyı anlatan kötüleyen insanların bile bu yanlışa düştüklerini, eşitliği savunan insanların bile insanları sınıflara ayırdığını görmek insanı üzse de üzerinde düşündürmeye itiyor. Hümanist geçinen bir insan olarak yaptığım yanlışları düşündüm Öğretmenin hitlerin yahudilere yaptığına samimi bir şekilde sinirlenirken kendi ülkesinde kendi mahallesinde zenciler için yakında bizle evlenmeyi düşünecekler diyebilmesini okuduğumda. Ya da Robinson'un haksız mahkumiyetini eleştiren çocuğun Babasına, '' neden bizim gibi, bayan maudie gibi insanlar hiç jüri üyesi olmuyor? jüride maycomblu birini göremiyoruz, gelenler hep ormanlık bölgeden geliyor.'' Diyor. Zencinin hakkını savunurken sırf Dağlı olmaları sebebi jüri üyelerini öteki kabul etmelerine yetiyor. Robinson un ölmesiyle gerçekten üzüldüm herkesin eşit doğmadığını kabul etmek zorunda olmak kitabı birkaç dakika okuyamama neden oldu.

"daha başlamadan yüz yıl önce davayı kaybetmiş olmamız demek kazanmaya çalışmayacağız anlamına gelmez." gerçekten böyle düşünen inanan bunun için çalışan idealist hukukçulara ihtiyaç var. Ya da oğlunun suçlu olduğuna inandığı durumlarda oğlunu yargılayabilecek hukukçulardan ziyade babalara ihtiyaç var. Buradan ilerideki çocuklarıma sözüm olsun Atticusumu bulmadan çocuk yapmayacagım. Bu kitabı da size benden daha küçük yaşta okutacağım.
Ps Öcü radley seviliyorsun amcacığım.
Son olarak "bana kalırsa tek bir tür insan var, insanların hepsi insan."