madem evrim var maymunlar neden insan olmuyor

ne kadar basitleştirerek anlatabilirim bilmiyorum ama masal tadında deneyem:

bu gün, hayvanat bahçesindeki veya afrika'daki şempanze; 140 cm boyunda, kıllı, taşla ceviz kırabilen, bir karınca yuvasına uzattığı dala tutunan karıncaları yiyebilecek seviyede alet kullanabilen bir hayvandır.

insan da 180 cm boyunda, marsa araç gönderen, eliyle gödünü silen bir yaratık. bunda anlaştık.

6 milyon yıl kadar önce.. (6 milyonda 6000 tane 1000 yıl var) 6 milyon yıl önce 110 cm boylarında birbirinin aynı 2 yaratık, hayvan vs var, de ki bunlar tek yumurta ikizi. bu iki kardeşten biri avlanırken ve kaçarken gereken hız için 4 ayakla yürümeye devam ediyor. diğeri, 2 ayakla yürüyerek hızdan vazgeçip, elini kullanmasıyla, hızdan kaybettiğini alet yaparak kazanmayı seçiyor!. bu 2 ayak üzerine durmayı 5 saniyelik bir belgesel animasyonu sanmayın. bu bile belki de milyonlarca yıl?

neyse, bu av olmamak için kaçarken ve avı kovalarken gereken hızdan vazgeçip mızrakla mamut avlayan akıllı kardeşin alet yaptıkça kafası çalışıyor, çalıştıkça beyni büyüyor ve daha kompleks aletler yapıyor. bu birbirinden beslenen döngü çığ gibi büyüyoor ve biz houston'da marstan gelecek görüntüleri bekleyen insana evriliyoruz. (bkz: 2001 a space odyssey)

diğer kardeş aynı yerde otluyor. radikal bir değişiklik tercih! etmediğinden geçirdiği evrim de minimal düzeyde oluyor ve ancak günümüzdeki şempanze ailesi olabiliyor.

bir filden kat kat küçük olan, aslanın atasının avı olan zeki kardeşi de diğer canlılara dünyayı dar eden zekasıyla gelişip bugünkü insan oluyor. kuzeni de hayvanat bahçelerinde fıstıktan bile mahrum.

o ikiz kardeşin, yani ortak atanın adı ne şempanze, ne insan, ne de maymun. darwin'e de benzemiyor. bu ortak atadan çook(milyon gele aklınıza) önceleri başka ortak atalarla ayrılanların şimdiki adları da orangutan, babun vesaire.. yani hep kitaplarda gördüğünüz temsili soy ağacının dallarının başlangıç noktaları, ortak ataların kardeşlerine veda etme anları.

şimdiki maymun da(şempanze) şimdiki insan olmaya uygun ortamda ve tercihe yönelse, milyonlarca yıl sonra şimdiki insanın aynısı olamasa da aynı şartlarda bile en iyi ihtimalle benzeri olabilir. çünkü, 64 kareli satrançta bile milyarlarca ihtimal varken, milyonlarca yıllık bir süreçte ve katrilyonlarca değişken ortamlarda, sonuçların neye benzeyeceği kestirilemez. tabii bu sırada geçecek milyonlarca yılda, kuzeni insan da şimdiki temsili z-uzaylılara benzeyebilir.
ok?