bugün

gazi iibf

Şimdi efendim bu entry bolca tespit, tavsiye ve yorum içerecektir baştan söylemesi. Malum tercih dönemindeyiz. Bu fakülteyi tercih etmeyi düşünenler faydalansın diye yazmaktayım. Genelde fakülte, özelde uluslararası ilişkiler analizleri yapacağım, açılın.

Öncelikle Gazi Üniversitesi bir şehir üniversitesidir bildiğiniz gibi yani kampüs üniversitesi değil. Dolayısıyla kampüs hayatı yok denecek kadar azdır. Genellikle okul çıkışlarında ya da ders aralarında eğer paranız varsa bahçeliye, yoksa kızılay taraflarında vakit geçirirsiniz muhtemelen benden söylemesi.

Kampüs ortamı tabi ki edindiğiniz arkadaşlar ve sahip olduğunuz çevre ile alakalı olsa da biraz samimi, çokça sıkıcıdır. Sınıfınızda çok sayıda boş, sıkıcı ve vizyonu dar insan bulunacaktır şimdiden söylemesi. Yani çok geniş bir arkadaş ekibi edinmeniz zor olsa da illa ki kafa dengi birilerini bulursunuz. Herkesin merak ettiği soruya gelirsek de; çok sefer bahçesinde bulundum, arkadaşlarımla vakit geçirdim, kızlarla birlikte oturduk yürüdük, top sakallı, küpeli arkadaşlarım oldu ve bir kez bile hiç kimse gelip de birinin kıyafetine, tipine laf filan etmedi. Zaman zaman bu tip şikayetleri ben de duydum özellikle merkez kampüste. Ancak yaşadığım olayları yazmam daha doğru olur ve dediğim gibi dört yıl içinde bu fakültede hiçbir şekilde ülkücü sıkıştırmasına veya tehdidine denk gelmedim, şahit de olmadım.

Yukarıdaki satırlar fakülteyi merak edenler içindi. Biraz da uluslararası ilişkiler alanına yönelik yazacağım. Öncelikle bölüm dersleri çok keyiflidir eğer dış politika ve siyasete ilginiz varsa. Hem genel kültür hem de vizyon açısından sizi geliştirir. Olayları komplo veya lobilerle değil de strateji ve teorilerle açıklamaya başlarsınız. Lakin bu bölüm elbette sizi bir mesleğe hazırlamaz ve iş alanları da sınırlıdır. Buradan çıkıp da vasat bir memur veya bankacı da olabilirsiniz, işsiz de kalabilirsiniz. Ancak düşünce veya danışmanlık şirketlerinde çalışma, fakültede kalma veya yurt dışına gitme gibi imkanları da sunar size.

Gazi özelinde konuşursak akademik açıdan çok kaliteli bir kadroya sahiptir. Melih Aktaş, Bilal Karabulut, Soyalp Tamçelik, Cemalettin Taşkıran ilk aklıma gelen isimler. Hepsi de kendi alanında uzmandırlar ve dersleri de keyifli geçer. Ders aralarında da birçok hoca size yardım etmek için hevesli olsa da çok fazla ödev ve proje vermezler ki bu da fakültenin en büyük eksiğidir. Hocalar öğrencileri okumaya ve araştırmaya teşvik eder ancak makale yazdırma, sunum hazırlama vs gibi bence oldukça önemli faaliyetlerden uzaktırlar. O yüzden sizin kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Özellikle ingilizce konusunda. ingilizce eğitimi sıfıra yakın ve mezun olduğunuz bölümlerde Bilkent, ODTÜ ile yarışacağınızı unutmayın. Belki akademik açıdan onlara kafa tutabilirsiniz ama dil konusunda size büyük iş düşüyor benden söylemesi. Onun dışında çok sayıda hukuk dersi alırsınız. Bu da fakültenin biraz KPSS kafasında çalıştığını gösteriyor. Sizi kurum sınavlarına iyi hazırlar ancak uai mezunu olup da memuriyet sınavını kazanmak zaten çok zor. Bu bölüm ile ilgili seminer, konferans, yurt dışı bağlantılarının nicelik ve nitelik açısından artması lazım ancak ne yazık ki bu fakültede bu tip olaylar çok eksik.

Yazımı noktalarken genel bir derleme yapmak istiyorum. Eğer uluslararası ilişkiler bölümünü açıkta kalmamak için yazacaksanız hiçbir anlamı yok. Eğer bir mesleğe yönelmek istiyorsanız ve bir diplomam olsun yeterli kafasında iseniz yine hiçbir anlamı yok. KPSS'ye hazırlanmak için diyorsanız Gazi iiBF size yeterli eğitimi verir ancak sosyalleşme açısından son derece cılız bir fakülte. Devam zorunluluğu da birçok derste olmadığı için sınıflar birçok derste boş olur ve sadece vize ve finalde gidip gelen öğrenciler görürsünüz. Bazen hocalar derse gelmez veya derslerin saati sık sık değişir. Ancak bir üniversiteden öncelikle beklentiniz kaliteli eğitim ise bunu bu fakültede bulacağınızdan hiçbir şüpheniz olmasın. Dediğim gibi kendi hedeflerinizi de belirtin girmeden. Akademi mi istiyorsunuz özel sektör mü bunların hepsini gözden geçirin.

Benden bu kadar gençler. Başka soruları olan varsa ayrıca detaylı bilgi de verebilirim.
güncel Önemli Başlıklar