bugün

deniz gezmiş

düşünceleri uğruna idam edilmiş, devrimci bir örgüt lideri. kısa ömrünü devrim için savaşarak harcamış olup, 25 yaşında idam edilmiştir. türk halk kurtuluş ordusu adında bir örgütün kurucusu ve lideridir. filistinin kurtuluşu için savaşmıştır ve gerilla yöntemlerini bu esnada öğrenmiştir. başta baltalimanı gösterileri olmak üzere birçok sol eylemin fikirbabasıdır. kendi deyimiyle "leninist marksizme giden bir idea olan kemalizm savaşçısdır." doğduğu yer olan sivas ta yakalanmıştır. verilen mahkeme hükmüyle 6 mayıs günü idam edilmiştir. son isteğinin joaquin rodrigo nun concerto d'aranjuez ini dinlemek olduğu iddia edilmiştir.

idamından sonra kamuoyunda büyük tepki oluşmuş olup, hayatıyla ilgili birçok kitap yayınlanmıştır.(en bilineni darağacında üç fidan) ayrıca hatırla sevgili dizisinin önemli bir bölümünde bahsi geçen karakterlerdendir.

ölümü dönemin sağcılarını bile memnun etmemiştir. idamlardan 15 yıl sonra süleyman demirel olayın türkiye için utanç verici olduğunu, yapılmasa daha iyi olcağını itiraf etmiştir. deniz gezmiş sonraları türk sosyalizmi için bir kahraman, bir sembol haline gelmiştir. günümüzde hayatı ve idamı hakkında tartışmalar sürmektedir.