bugün

atatürk ün askeri yönü vs siyasetçi yönü

ikisinde de şüphesiz ki büyük işler başarmıştır ancak benim mustafa kemal atatürk'le ilgili gördüğüm özellikle 1930'lardan sonra hastalığın da gelmeye başlaması ile siyasi işleri bırakmış veya daha fantezi noktasına getirmiş. güneş projesi gibi, tdk gibi daha kültürel noktalarla ilgilenip ülkeyi başbakanlara bırakmış kendisi ön plandaki yüz olmuş ama kararlar biraz daha başbakanlara bırakılmış gibi.

askeri kişiliği ise tamamiyle kendi dehası, yunan ordusu ile olan savaşta polatlı önlerinden orduyu alıp iyi bir hamle ile güney ve doğu olarak ikiye ayırıp ani bir harekatla bir anda 400 km yunan ordusunu süpürmesi, bunu yaparken bin yıllık bir türk taktiği ile orduyu önce geri çekip sonra ana merkezdeki yunan ordusunu hilale alması vs. vs.

çanakkale'deki etkin duruşu da zaten bilinen bir durum. daha bunun yanında trablusgarpta askersiz sadece sivil örgütlenme ile yaptıkları da biliniyor.

siyasi olaraksa kongreleri toplamadaki başarısı, hitabeti, karizmatik duruşu ile çok güçlü bir karakter olmakla birlikte 50'li yaşlarına geldiğinde zannediyorum biraz yorulmuş.

ben 100'ü ikiye bölecek olsam bence atatürk %60 asker %40 siyasi karakterdir derdim sanırım.