bugün

remziye hisar

Prof. Dr. Remziye Hisar birçok ilke imzasını atmış Türk bilim insanıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın kimyacısı olmasının yanı sıra Fransa'nın Sorbonne Üniversitesi'nden mezın olan ilk Türk kadınıdır.

Remziye Hanım küçük yaşlardan itibaren yaşamını dişiyle tırnağıyla kendisi kurmuş, yaratmış kadınlardandır. 1902'de Üsküp'te dünyaya geldi. Öğretmen Lisesi'nin ardından, o zamanki adı istanbul Darülfununu olan istanbul Üniversitesi'nin Kimya Bölümü'ne girdi. O dönemde Kimya bölümünde üç kadın öğrenci vardı ve üniversitede kadınlarla erkeklere ayrı sınıflarda ders verilmekteydi. Daha doğrusu erkeklerden arta kalan zamanlarda üç kadına ders verilmekteydi.

Remziye Hanım kendisini üniversiteden alıp evlendirmeye kalkan babasına karşı çıkarak Bakü'de açılacak bir okul için aranan kimya öğretmenliği kadrosuna başvurdu. Orada tanıştığı Doktor Reşit Süreyya Gürsey ile 20 Nisan 1920'de evlendi ve istanbul'a geri döndüler. Bir yıl sonra, ileri ünlü bir fizikçi olan oğlu Feza Gürsey'i dünyaya getirdi.

Feza birbuçuk yaşındayken Adana Kız Öğretmen Okulu'na hoca olarak tayin edildi. Eşi hastalık nedeniyle Paris'e gidince, Remziye Hanım da onu takip etti. Paris'te kimya okuyup uluslararası alanda bir bilim insanı olmayı düşünüyordu. Önce matematik okudu ve Sorbonne'da kimya okumaya hak kazandı.

Doktoradan sonra istanbul Üniversitesi'nde fizik, kimya alanında dersler verdi. 1942 yılında doçent, 1959 yılında profesör, 1973 yılında emekli oldu. Remziye Hisar 1956 yılında Fransız Hükümeti tarafından verilen "Officer de L'Akademie" nişanını aldı. 1991'de Tübitak Bilim Ödülü'ne layık görüldü. 1992 yılında yaşamını yitirdi.