bugün

elektrikten vergi alinmasin onerisi

elektriğe gelen %21 lik kazık zamdan sonra desteklenmesi gereken öneridir.

öncelikle, bir iktisat kanunu olarak fiyatı düşürülen malların arzı(üretimi) da azalır. yani elektrik üretimimizin bize yetmemesinin nedeninin bugüne kadar zam yapılmaması olduğu gerçeğini kabul etmekte yarar var. ama ülkemizde kullandığımız elektriğin birçok ülkeden çok daha pahalı olduğunu biliyoruz. bunun nedeni yüksek vergilerdir. hem tüketiciyi ve üreticiyi rahatlatmak, hem de elektriğin makul fiyatta olmasını sağlayarak özel sektörün bu alanda yatırım yapmasını cazip hale getirmek mümkündür. yani bu şekilde vatandaşa yük bindirilmeden elektrik üretimi artırılabilir.

şu anda elimde tuttuğum * elektrik faturasında enerji tutarı 6.58 lira iken toplam fatura tutarı 8,39 lira gözüküyor. yani buna göre elektriğin %21,57 si vergi. buna trt kanalı için kesilen para da dahil. (hiç seyretmediğim bir kanala para ödüyorum. tnt payı olsa neyse:)) eğer bu %21 lik vergi indirilirse ne olur?:

1- elekriğin fiyatı sabit ve enflasyona göre ucuzlamış olur. bu vatandaşı rahatlatır.

2- reel olarak ucuzlayan elektrik kaçak elektrik kullanımıyla savaşı kolaylaştırır. insanların kaçak elektrik kullanmak için daha az sebebi olur. ilerde eklenmesi lazım gelebilecek insanları kaçağa düşmeye mecbur bırakmayacak küçük bir kdv oranı ile devlet şimdikinden daha fazla ve adaletli vergi alabilir hale gelir.

3-üretimde en önemli girdilerden birini oluşturan elektriğin maliyetinin ucuzlaması büyümeyi artırır ve firmaların kapasite artırarak daha fazla kişiyi istihdam edebilme durumu söz konusu olur. ucuzlayan maliyet ülkeyi ihracatta da daha rekabetçi hale sokacağı için ihracat artar. yoksa bu durgunluk ortamında bu zam birçok firmanın kar edemediği için kapanmasına, bir sürü insanın işten çıkarılmasına neden olacaktır. küçülen ekonomide vergi gelirleri düşeceğinden elektrikten alınan verginin artırılması bir işe yaramayacaktır. halbuki elektrikten vergi tamamen kaldırılsa bile büyüyen ekonomiden daha fazla vergi alınacağından zamma ihtiyaç olmayacaktır. (bkz: laffer eğrisi)

4-devletin kaldırdığı vergiler elektriğin net fiyatını düşürmeyeceğinden firmalar için elektrik üretmek karlı bir hale gelecektir. bu alana yatırımlar yapılacaktır. bu da elektrikte üretim yetersizliğinin aşılması ve yeni yatırımlarla büyüme ve istihdam demektir.