bugün

16 yaşındaki genci vuran 20 yaşındaki polis

işbu entry olayı videodan izlediğimiz kadarıyla ideolojik kaygılar gütmeksizin en objektif bir şekilde yazılmıştır. muhtemelen soruşturma ve kovuşturma aşamasında sürecin yetkilileri de olayı bu şekilde değerlendirecektir.

1. kelepçe kişinin kaçacağı, kendine, üçüncü kişilere veya görevlilere, kamu malına zarar verebileceği şüphesiyle kişinin hareket kabiliyetini kısıtlamak amacıyla takılır. cmk'da çocuk şahıslara kelepçe takılmasında bazı kısıtlamalara gidilse de görevlilerin öngörüsü maalesef haklıdır. iki kişinin birbirine kelepçelenmesi şeklinde bir uygulama ise yoktur.

2.çocuk kişilerin işlediği suçlarda tüm adli işlemi çocuk şube polislerinin yapması gerekir. çocuk şube görevlileri suça sürüklenen çocukla ilgili adli işlemlerin ve yaklaşım psikolojisinin nasıl olacağının eğitimini almıştır. asayiş, polis merkezi vb. yerlerdeki diğer polislerin çocuğa yaklaşım tarzı kaçmalarına sebebiyet vermiş olabilir.

3. polis, jandarma vb. kolluğun herhangi yakalama, cezaevi-hastane-mahkeme sevk işlemlerini yaparken muhafaza altına almış olduğu şüpheliyi elinden kaçırması adli ve idari açıdan cezası ağır bir suçtur. polis bu cezanın korkusuyla muhakeme yeteneğini kaybetmiş olabilir.

4. polisin silah kullanma yetkisi polis vazife ve salahiyet kanunu ile türk ceza kanununda açıkça belirtmiştir. kaçan şüpheliyi silahla durdurma işlemi ancak ağır ceza mahkemesinde yargılanmayı gerektirecek suçlarda ve durduracak ölçüde olur.

5. kamu görevlisinin zor kullanma işlemi bedeni güç ile vurma yoluyla da olabilir. ancak burada vurma eyleminin şekli zor kullanmanın meşruiyetini zedelememelidir. asker, polis, jandarma, gardiyan vb. tüm kolluk görevlilerine direnme, kaçma, zor kullanma durumlarında nasıl müdahale edip nasıl etmeyeceğinin eğitimi verilmiştir. özetle bu görevlilerin eğitiminde enseye vurulmayacağı özellikle belirtilmiş bir husustur.

6.temel askeri eğitimini tamamlamış herkes atış haricinde tetik parmağının tetiğe dokunmaması gerektiğini bilir. rus büyükelçi suikastındaki polis bile (ki kendisine polis demeye iğreniyorum) bu tetik disiplinini bozmamıştı. burada polisin parmağı tetikteyken silahla çocuğun ensesine vurması sonucu silah ateş alıyor.

7.olayda kullanılan silah son birkaç yıl içinde göreve başlayan polislere verilen emniyet tertibatı olmayan bir tabancadır. bakın üzerine bastırarak söylüyorum olayda kullanılan tabancanın emniyet mandalı yoktur. ne alakası var ateş aldığına göre silaha zaten dolduruş yapılmış yani bilinçli olarak sürgü çekilmiş demeyin. özellikle atış poligonunda merak ederek bu tabancayı kullanmış biri olarak söylüyorum ki bu tabanca sürgüyü tam şekilde manipüle etmeden de dolduruş yapabilmektedir. polis memurunun günlük faaliyetleri içindeki rutin hareketleri bile farkında olmaksızın bu silahın dolduruş yapmasına sebep olmuş olabilir.

özetle, polis memurunun şahsın kaçması neticesi cezai sorumluluk kaygısıyla hatalı davranışlarının bileşkesi sonucu "tabancanın emniyet tertibatının da olmayışının" etkisiyle maalesef bir can yitip gitmiştir.