bugün

osmanlı tarihi

okullarda bize yok şöyle adaletliyiz, yok şöyle ahlaklıyız diye üflenen tarihtir. zaten hep bu gazla büyütülmedik mi? biz türk'üz bize bir şey olmaz, bir türk dünyaya bedeldir, her türk asker doğar bilmem ne...

hiç bir hakkın olmadığı halde sen git elin kırımlısının, afrikalısının, makendonyalısının, yurdunu işgal et, adına fetih de. ele geçirdiğin şehirleri yeniçerilere yağmalat, adına savaş ganimeti de. oranın halkını vergilere bağla, doğal kaynaklarının üzerine çök, adına sancak gölgesinde yaşama de. kızlarını ailesinden kopar götür, adına cariye de. oğullarını ailesinden kopar götür, başka ülkelerin askerlerinin üzerine yolla, adına devşirme de. taht kavgası yüzünden kardeşlerini doğra, adına halifelik de.

yüzlerce yıl vurup kırıp almaktan başka bir şey yapma. bir tane icat yapma. sanata günah de. o kadar cami yap ama kendine özgü bir mimari akım geliştirme. eee sonra? asker milleti oldun ama bilim milleti olamadın. viyana'dan öteye giremedin, ama viyana'dan ötedekiler geldi senin sarayına kadar girdi. hem de çizmeleriyle girdi.