bugün

türkiye ekonomisi

türkiye ekonomisi baskı altında çok kaldı özellikle bülent ecevit in başa geldiği dönemlerde. bu ülke milli adımlar yani ülke yararına işler yapıldığı her dönemde baskı altına alındı. 2001 de oluşturulan krizin nedeni türkiye'nin, amerika'ya ırak'ı işgal için izin vermemesiydi. recep tayyip erdoğan hükümete geldikten sonra 19 mart tezkeresi ile amerika'ya yardım etti bu yardım bize nakit olarak döndü.

https://m.youtube.com/watch?v=VENrUg9mQLw

türkiye balon bir ekonomi büyümesi yaşadı. ciddi para girdi ülkemize bunun sebebi amerika ile ortak olmamızdan kaynaklıydı.
bu dönemde 3-4 farklı şekilde para girişi sağlandı bunlar şöyle ki;

1- büyük ortadoğu projesi kapdamında yapılan hamleler

a) ırak işgali
b) ergenekon balyoz kumpasları
c) Fetullah gülen ile hareket etmek
d) çözüm süreci
e) suriye karışıklığı
d) başkanlık sistemi.

2-özelleştirmeler;
özelleştirmeler ile kamu kuruluşları satıldı, kiralandı ve ülkeye sıcak para geldi. bunun zararları yavaş yavaş görünse de daha çok acısını çekeceğiz en basit zararı faturalarımızda ki ciddi vergi alımı.

3- amerika'nın 2000' li yıllar içinde gelişmeye açık ülkelere uzun vadeli kredi vererek büyümelerinde atılım yapmalarını ve küreselleşmesini sağlamaya çalıştı. tabi ki bunu babasının hayrına yapmadı küreselleşmenin bitmeye yüz tuttuğu ve bitirildiği günümüzde küreselleşmeyi devam ettirmeye çalışmak içindi, fakat tutmadı. amerika bile ulusal ekonomiye geçmeye başlıyor. en basit örneği trump'ın meksika'da ki otomobil firmalarının fabrikalarını amerika'ya almaları için baskı yapması ve fabrika sahiplerinin buna boyu eğmeleri

4-iran ile reza zarrab ve zencani arasında altın ilişkisi.

bu şekilde ciddi anlamda para girdi ülkeye, evkur ve bunun gibi kurumlar sayesinde insanlar eşyalarını taksitle alabildiler. kredi kartları, alınan krediler falan derken insanlarda rahatlama sağlandı. üretim ekonomisinden o kadar saptık ki, saman dahi ithal ettik, ineği ithal ettik, ucuza verildi ki üretmekten de vazgeçtik. işte yavaş yavaş tuzağa bu şekilde çekildik. şimdi doların önünü alamıyoruz. normal çünkü dışarı sattığımız ve datılan malda çok kazandığımız mal ya da sektör yok. ülkenin ekonomisi işte bu halde. yani yıllarca yardımlarla ayakta durdu ülke ekonomisi şimdi elde patlıyor dolar uçuşa geçiyor normal!